Понеделник, 13 Май 2024

Тихата трагедия на съвременните деца

Тихата трагедия на съвременните деца
Публикация   16:53     01 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     406

„Тази статия е прочетена от над 20 милиона души. Знам, че мнозина от прочелите няма да искат да приемат това, за което говоря. Децата ви обаче имат нужда от тези послания.“ (Виктория Прудей)

В съвременния свят се прокрадва все повече една тиха трагедия, на която не обръщаме внимание. Тя навлиза като тих убиец в нашите домове, засяга най-скъпото ни – децата ни.

Като терапевт, съм работила със стотици деца и техните семейства. Това ми е дало възможност да стана свидетел на тази тиха, но жестока трагедия, която се разиграва ежедневно пред очите ми.

   Децата ни се намират в истинска криза. Опустошителна душевна криза! Поговорете с учителите и професионалистите в областта през последните 15 години и ще чуете от тях същите притеснения. Нещо повече – през последните 15 години изследователите посочват обезпокоителни статистически данни, базирани на нарастващите психически заболявания, които заплашват да достигнат до пандемични размери:

* 1 на всеки 5 деца страда от психични проблеми;

* с 43% е нараснал проблемът дефицит на вниманието и хиперактивност;

* с 37% са се увеличи случаите на депресия при тийнейджърите;

* два пъти повече са случаите на самоубийства сред деца на възраст между 10- и 14-годишна възраст.

Колко доказателства още ни трябват, за да си отворим очите?

Не, „увеличаване на задължителните профилактични прегледи“ не е отговорът!

Не, „те така са си родени“ не е отговорът!

Не, „образователната система е виновна“ не е отговорът!

Да, колкото и да е болезнено да си го признаем, в повечето случаи НИЕ, родителите, сме отговорът за повечето от проблемите на нашите деца!

   Научно доказано е, че мозъкът има способността да се пренастрои според външните условия и под влиянието на околната среда. За съжаление обаче, комбинацията от околната среда и начинът, по който възпитаваме като родители децата си, пренастройваме мозъка в грешна посока, което допълнително усложнява битките, които водят децата ни всеки ден. 

   Да, има и винаги е имало деца, които са родени с увреждания в по-малка или по-голяма степен. Въпреки всички усилия и грижи на родителите, такива деца не могат да преодолеят проблемите си. НЕ ГОВОРЯ за тези деца.

Говоря за многото други деца, чиито проблеми се формират вследствие на вредното влияние на околната среда и външните фактори, които родителите „причиняват“ на децата си. Практиката ми е показала, че когато родителите променят възгледите и подхода си, децата също се променят.

            Какъв е проблемът?

   Днешните деца са лишени от основите на щастливото и пълноценно детство: Това се дължи на няколко безспорни фактора и липси:

* родители, които да бъдат емоционално свободни и посветени на децата си;

* ясно определени граници и правила;

* отговорности;

* здравословна диета и достатъчно количество сън;

* движение и игри навън;

* креативни игри, социални контакти, възможности да се справят със скуката чрез въображение.

   Вместо това децата получават:

* родители, обсебени от дигиталните устройства;

* родители, които са позволили на децата да им се качат на главата;

* чувство за превъзходство вместо чувство за отговорност;

* нездравословен сън и неподходящо хранене;

* заседнал начин на живот;

* безкрайни източници на забавление, удовлетворяване на всяко желание сега и веднага, презадоволяване, никаква скука.

   Представете си само как е възможно да отгледаме здраво и емоционално стабилно поколение в подобни условия! Не е възможно! Няма рецепта за правилно възпитание и подход към децата, няма идеални родители, нито идеални деца, не можем да променим човешката природа. Както виждаме обаче, резултатите са стряскащи. Нашите собствени деца стават жертви – те плащат със своето психическо здраве за това небалансирано детство. 

  

Какво можем да направим, за да поправим стореното?

Ако наистина искаме децата ни да растат здрави, уверени и щастливи, трябва да СЕ СЪБУДИМ и да се върнем към основните правила. Все още не е късно! Знам го, защото стотици от моите клиенти виждат с очите си положителната промяна у своите деца, убеждават се в подобряването на тяхното емоционално състояние. При това резултатът идва само след седмици (в някои случаи дори дни), в които родителите стриктно прилагат на практика следните съвети:

Установете ясни граници и не забравяйте, че вие сте РОДИТЕЛ на детето си, а не негов ПРИЯТЕЛ.

ОЩЕ ОТ #психология

 
 

Предложете на децата си балансиран начин на живот, изпълнен с това, от което те се НУЖДАЯТ, а не с това, което ИСКАТ. Не се страхувайте да казвате „Не!“, ако искат нещо, от което нямат нужда.

* Давайте на децата си здравословна храна и намалете джънка и сладкото.

* Прекарвайте поне час всеки ден на открито и на зелено – карайте колело, разхождайте се, ловете риба, изучавайте птиците и насекомите.

* Забравете (всички в семейството) за дигиталните устройства по време на вечеря.

* Играйте на настолни семейни игри.

* Включвайте децата си в някакво домакинско задължение всеки ден: да сгъват прането, да си подреждат играчките, да простират, да подреждат и разпределят продуктите от пазар, да подреждат масата и др.

* Осигурете здравословен сън на детето и махнете технологиите от спалнята.

Научете децата на отговорност и независимост. Не ги защитавайте на всяка цена и не се опитвайте да ги спасите от света. Оставете ги да правят своите малки грешки. Това ще им помогне да се справят с големите предизвикателства на зрелия живот после.

* Не приготвяйте раницата на децата си.

* Не носете раницата на децата си.

* Не носете на децата в училище забравения обяд.

* Не белете банан на 5-годишно дете.

Научете си децата на умения, не правете нещата вместо тях!

Научете децата си, че невинаги ще получават на мига това, което искат. Оставете ги да скучаят. Скуката е времето, когато се пробужда въображението.

* Не се чувствайте длъжни да сте личния шут на децата си.

* Не използвайте технологиите като начин да преодолеят скуката.

* Избягвайте технологиите по време на хранене, в колата, в ресторанта, в магазина. Вместо това използвайте тези моменти като шанс да приучите мозъка им да функционира пълноценно в условията на скука – нека разберат какво е скука и как да се справят с нея.

* Помогнете на децата да си създадат „спешна помощ при скука“ – списък с идеи какво могат да предприемат, за да се справят с нея.

Бъдете емоционално отдадени на децата си, като ги научите да владеят чувствата си и да развият социални умения.

* Изключвайте телефоните си, когато децата са по леглата, за да не ги разсейвате и да не смущавате почивката им.

* Превърнете се в личния треньор по емоции на децата си. Научете ги да разпознават и да се справят с чувства като разочарование, гняв, тъга.

* Научете децата си да поздравяват другите и да уважават чуждия успех, да споделят, да състрадават. Научете ги на добри маниери на масата. Научете ги да водят разговор.       

* Бъдете емоционално близки с децата си – смейте се заедно, прегръщайте ги, целувайте ги, гъделичкайте ги, четете им, танцувайте с тях, скачайте с тях, боричкайте се, бъдете деца с децата си.

Длъжни сме да променим живота на децата си, преди цяло едно поколение да се провали и да полудее! Все още не е твърде късно. Но скоро ще бъде.

Виктория Прудей

   Превод и адаптация: Цветелина Велчева

      Източник: yourot.com

Тагове : трагедия , деца ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha