Историческо проучване представиха ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер за русенските военни части през Втората световна война

Историческо проучване представиха ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер за  русенските военни части през Втората световна война
Публикация   16:53     29 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     337

    Десет десоткласници от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе представиха историческо проучване, свързано с дейностите на русенските военни части през Втората световна война. Сред официалните гости на събитието бе и заместник областният управител д-р Стефка Караколева. „Изключително съм щастлива да видя знаещи и можещи хора като Вас, които вдъхновяват младите и събуждат любопитството в тях. Да бъдеш учител е въпрос на чест и призвание. Вярвам, че с вашия екип възпитавате русенските деца да бъдат истински смели и достойни хора, които категорично да следват принципите си. Продължавайте в същия дух!“ – с тези думи заместник областният управител се обърна към директора на училището Искра Иванова, както и към ръководителите на проекта. Тя връчи и поздравителен адрес на Искра Иванова от името на областния управител Борислав Българинов. Заместник областният управител пожела на учениците здраве, нови идеи и винаги да търсят истината. „Сигурна съм, че в бъдеще ще постигнете симбиоза между различни предметни области и така ще преоткриете света по един необикновен начин.“, каза д-р Караколева.

    Проучването е в рамките на 43 страници, като то е базирано на три албума. Два от тях се съхраняват в местния отдел „Държавен архив“, а другият в Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Последният е бил притежание на командира на Пети пехотен Дунавски полк полковник Васил Тодоров. Освен това са използвани още близо десет литературни източника, като в изследването са участвали и още шестнайсет ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в крайдунавския град. Анализираните периоди включват влизането на българските войски в Южна Добруджа след подписването на Крайовската спогодба през 1940 година, участието на Дунавската дивизия на Прикривающия фронт през 1943-а, както и военните действия в периода май – декември 1944-а.

   Изследването, което освен кратка книга представя и 10 табла, е част от заключителните събития по реализацията на проект, осъществен по програма „Знание и растеж“ на фондация „Русе-град на свободния дух“, с подкрепата на „Еконт експрес“ ООД. Поздравителни адреси бяха изпратени също от кмета на Община Русе Пенчо Милков, както и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

    Проектът е осъществен под ръководството на учителите по история Николай Чакъров и Венцислав Ралчев. Консултант-обучител по дигитализацията на архивните документи е била д-р Надежда Цветкова, която е главен експерт в отдел „Държавен архив“. Консултант пък по военна история и подготовка за печат е бил о.з. майор Евгени Алексиев от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. На събитието присъстваха още представители на Военния клуб в Русе, както и Таня Великова, която е Началник на отдел „Държавен архив“. Всички присъстващи изразиха задоволството си от участието в проекта и отличното сътрудничество между институциите и училищата. Младежите пък споделиха, че най-ценният урок, който са получили по време на участието си в изследването, е как да работят в екип и да бъдат един отбор.

   В скоро време подобно представяне се очаква да бъде направено и в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Тагове : проучване ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още