Сивият сектор в икономиката е 21.5%

Сивият сектор в икономиката е 21.5%
Публикация   12:21     29 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     711

  По последни данни сивият сектор в икономиката на България е 21.5%, предстои в началото на декември да се публикува новата му стойност, обогатена с индекса за неформалната заетост, каза днес председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на форум, посветен на темата. Според изчисленията при това положение и 40% преразпределение на Брутния вътрешен продукт през бюджета, в държавната хазна влизат с 10 милиарда лева на година по-малко приходи.

   Изчисленията на АИКБ сочат, че приходите ще се повишат с 2.5 млрд. лв, ако делът на сивата икономика се намали само с пет проценти пункта. Недекларираната заетост е най-често срещаната сива практика, а обективна причина за това е, че в България има най-високият данък е данък труд, каза Велев. Той допълни, че този данък е 53.25%, като за да получи един работник чисто 100 лева, предприятието трябва да плати 153 лева и 25 стотинки данъци и осигуровки.

   Според Велев с последните законодателни действия се стига до ситуация да няма връзка между осигурителния принос и пенсиите, като повече от половината от пенсионерите ще получават еднакви пенсии, независимо от осигуровките.

   Работодателските организации са разработили общо 51 мерки насочени към превенция и борба с недекларираната заетост, за всяка от които има конкретно предложение, насочено към компетентните институции и организации.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha