Факелно шествие на ВМРО-Русе за 25-и път напомни за несправедливите решения на Ньойския договор

Факелно шествие на ВМРО-Русе за 25-и път напомни за несправедливите решения на Ньойския договор
Публикация   16:26     28 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     512

   ВМРО-Русе почете с факелно шествие в съботната вечер на 27 ноември 102-годишнината от унизителния за България Ньойски диктат, наложен на странат ни от държавите победителки в Първата световна война. Традиционното паметно шествие русенската организация на ВМРО организира за 25-и път, напомняйки на гражданството за една от най-трагичните дати в най-новата българска история.

   Под лозунга "Борбата продължава! Долу Ньой!" факелното шествие премина по централната улица "Александровска" в участъка от Паметника на Стефан Караджа до Паметника на Свободата с възгласи "Мизия! Тракия! Македония!", като памет за откъснатите от картата на България  изконно български земи. На централния русенски площад "Свобода" пред факелния строй в кратко слово областният организатор на ВМРО Траян Тотев припомни: "25 години на трагичия 27 ноември ВМРО излиза по русенските улици така, както са излезли десетки хиляди българи преди 102 години да изкажат своето несъгласие с Ньойския диктат. След налагането му 2 милиона българи остават извън границите на Отечеството. През годините техните потомци са все още откъснати от България. С факелното шествие тази вечер ние заявяваме, че борбата за правата на българите и българщината навсякъде, където тя е в опасност, продължава!"

   Под скандиранията "ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!" и "ДОЛУ НЬОЙ!" в израз на протест с наложените преди 102 години пагубни за държавата ни клаузи, бе изгорено копие на Ньойския договор.

   Снимка:  Retro Media - Русе



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha