Развитието на икономиката чрез финансиране на иновациите ще бъде водещ приоритет на финансовото министерство

Развитието на икономиката чрез финансиране на иновациите ще бъде водещ приоритет на финансовото министерство
Публикация   08:57     19 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     636

   Необходима е промяна в начина на функциониране на системата – до това становище се стигна по време на провелия се  национален форум, посветен на взаимовръзката между транспортната свързаност и бизнес развитието.

   Министър Валери Белчев обърна внимание, че усилията през следващите години ще бъдат с фокус върху декарбонизация и развитие на икономиката чрез финансиране на иновации, като всички трябва да са готови да посрещнат и да се възползват от новите възможности както на държавно, така и на местно ниво. Малки общини от региона споделиха, че нямат административен капацитет, за да подготвят проектите си на необходимото ниво. Те настояват за унифицирани правила и процедури, които да им помогнат да получават европейско финансиране. „Темата за обществените поръчки е  важна. Всеки от нас осъзнава, че има необходимост от много дълбока реформа на закона, свързан с тях. Надявам се след свикването на нов парламент промените в тази нормативна уредба да станат възможни“, почерта финансовият министър.

    „Финансовата ни инфраструктура не е по-различна от пътната. Не винаги въпросът е само за пари. Често той е и организационен. Ефективността от всяка една мярка е функция на тази организация.“, заяви министърът на финансите Валери Белчев. Той сподели, че страната ни е пропуснала част от възможностите през последните 3 – 4 години за финансиране развитието на индустриални предприятия и стартъпи. Според него мерките са били насочени основно към сфери, от които не може да се очаква ефективна възвращаемост. По думите на министър Белчев в последно време световната икономика е претърпяла сериозни сътресения, но въпреки това лихвените проценти са били достатъчно ниски и не малко икономики са се възползвали от възможностите на ниските лихви, за да стимулират финансирането на инвестициите. Според министъра на финансите налице трябва да има приоритизиране на целите и по-спешните мерки да бъдат веднага финансирани. Той се обявява за разработването на ефективни правила, които да доведат до по-качествено усвояване на парите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha