Сряда, 9 Октомври 2024

САЩ са помолили Япония, Китай и други да обмислят отварянето на петролните си запаси

САЩ са помолили Япония, Китай и други да обмислят отварянето на петролните си запаси
Публикация   19 Ноемв, 2021   /     akcent.bg   /     480

Американският президент Джо Байдън е изправен пред все по-сериозен натиск да се справи с нарастващите цени на петрола

   Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е помолила някои от най-големите производители на петрол в света - включително Китай, Индия и Япония - да обмислят освобождаването на запасите от суров петрол в координирани усилия за намаляване на глобалните цени на енергията, пише "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

   Необичайното искане от Вашингтон се случва в момент, в който президентът на САЩ Джо Байдън отблъсква политическия натиск за нарастващите цени на горивата и други потребителски разходи, дължащи се на възстановяването на икономическата активност от ниските нива, отбелязани в началото на пандемията на коронавирус.

.   Ходът също така отразява разочарованието на САЩ от членовете на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, които отхвърлиха многократните искания от Вашингтон да ускорят увеличаването на производството си. Наскоро президентът Джо Байдън призова производствения картел ОПЕК и съюзници производители като Русия да разширят по-бързо добива си на петрол.

   „Говорим за символиката на това, че най-големите потребители в света изпращат съобщение до ОПЕК, че „трябва да промените поведението си“, казва един от източниците.

   От Белия дом не са пожелали да коментират съдържанието на разговорите с други големи енергоемки страни, но неофициален източник от там потвърждава за разговорите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha