Божоле Нуво - честването в ноември на младо френско вино

Божоле Нуво - честването в ноември на младо френско вино
Публикация   09:38     18 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     829

   Всяка година на третия четвъртък на месец ноември във Франция празнуват новото вино изработен от реколтата от текущата година - "Божоле Нуво". Ценителите по целия свят очакват с нетърпение този ден, за да се насладите на уникалния вкус все още незавършено млад вино и винари печелят малко пари.

   Божоле Нуво (от френски «Божоле Нуво") - младият френски вино, направено от Gamay сорта грозде в Бургундия провинция. В негова чест се празнува празника със същото име, който се превръща в един от най-известните събития на вино в света.

   Божоле вино има остър вкус и neterpky плодов букет с нотки на череши, касис и малини. пие червено с лек блясък. На дегустаторите оценят Божоле за своята лекота и уникален вкус, което е трудно да се обърка с други вина.

   Кога да празнуват. Според законите на Франция, Божоле Нуво Day празнува във всяка трета четвъртък на ноември. Чествания започват от точно 12 часа на фразата "Le Nouveau est пристигне Божоле!» - Божоле Нуво е пристигнал!

     Божоле вино се продава веднага след процеса на ферментация. Тъй като реколтата неговата поява на тезгяха е само на шест седмици. Експертите наричат себе си празник умен ход на пазара, тъй като Gamay не може да получи по-продължително съхранение на винения сорт лоза. Но французите са успели да се превърне този недостатък в предимство на виното си. Божоле Нуво сега се празнува както в Европа и Америка.

цвет божоле Божоле в стъкло

                  Как да се пие Божоле Нуво

    Вино Божоле обикновено се сервира охладено до 13 ° С Пийте по класическия вино етикет, яде бял хляб, колбаси, сирена, студени меса, супи и домашни птици. Отличителна черта на виното Божоле - малък срок на годност (около 5 месеца), те се продават от март следващата година.

Най-известните марки на Божоле Нуво, са:

  • Domaine Ивон Metras;
  • Луи Jadot;
  • Жорж Duboeuf;
  • Алберт Bichot;
  • Жан-Пол Thevenet.
Тагове : Божоле , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha