50 млади таланти от Испания, Австрия, Китай, Румъния и България на международния конкурс „Франц Шуберт“

50 млади таланти от Испания, Австрия, Китай, Румъния и България на международния конкурс „Франц Шуберт“
Публикация   07:36     18 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     620

    Предстои тринадесетото издание на международния конкурс „Франц Шуберт“. В благородното състезание се включват 50 млади таланти от Испания, Австрия, Китай, Румъния и България. Тази година най-многобройна е категорията на певците, но имаме достатъчно участници и във всички останали категории.

   Участниците в конкурса се състезават в четири категории – А /пиано/, В /класическо пеене/, С /клавирни ансамбли за 4 ръце/ и D /камерна музика/. Състезанието в категория А е в 3 възрастови групи – до 13, до 19 и до 35 години, а в B, С и D – в 2 възрастови групи – до 19 и до 35 години. Конкурсната програма се провежда:

- за категория А – в един тур за първа възрастова група, в два – за втора, в три  – за трета;

- за категория В – в два тура за втора възрастова група и в три – за трета възрастова група;

- за категория С и D в един тур за всяка възрастова група.

За всички групи в четирите категории се връчват І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та парични награди.

   По решение на журито се присъждат:

- Награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт;

- Grand Prix за изключително ярко дарование;

- Наградата на името на проф. Лили Атанасова по повод 100 год. от рождението й, осигурена от нейната дъщеря Невена Койчева;

- Награда на името на Стефан Вачев, осигурена от Надежда Вачева;

- Награда на международен фестивал „Мартенски музикални дни“;

- Награда на Държавна опера – Русе;

- Награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи педагогически и творчески постижения /за педагог и корепетитор/

- парични и предметни награди, осигурени от частни лица и организации.

   Носителите на І-ви награди изнасят концерт във Виена, Австрия съвместно с Българския културен институт „Дом Витгенщайн”.

   Конкурсът е включен в Националната програма за закрила на деца с изявени дарби и Министерство на културата ще предостави 6 стипендии на лауреати в категориите Пиано и Класическо пеене.

   Жури на конкурса: председател-Ива Чавдарова – музиковед, главен експерт в Община Русе, Виничиу Морояну – професор по пиано и камерна музика в Националния университет по музика в Букурещ,  Георги Спасов - солист–флейтист на Софийска филхармония и професор по флейта в НМА – София, Антон Матев – доцент по методика на обучението по пиано към Университет за музика „Антон Брукнер“ – Линц, Николай Моцов - доцент в НМА  “Панчо Владигеров”,  Иво Венков - професор по дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен, Иван Кюркчиев – директор на ДО – Русе и на продуцентска къща „Опера Верди“.

   Постоянен партньор на конкурса е оркестъра при ДО – Русе, който съпровожда участниците в конкурсната програма на ІІІ тур за категории Пиано и Класическо пеене, и в гала-концерта на лауреатите. Тази година негов диригент ще е Иво Венков.

  Поради епидемията от COVID-19 Организационният комитет реши да няма официален концерт за откриване на форума. Състезанието започва директно на 20 ноември от 10:00 в зала „Русе“. В залите ще се допуска публика след преставяне на „зелен сертификат“.

   Заключителният концерт на лауреатите ще се състои на 23.11. от 18:00, в Доходно здание, и ще се излъчва онлайн, благодарение на LIVE7TV. Входът е свободен за всички, но след представяне на „зелен сертификат“.

   И това издание на конкурса стана възможно благодарение на Министерство на културата и Община Русе, които за пореден път подкрепиха финансово международния форум, както и на множеството спонсори, които също не останаха безразлични към нашия стремеж да дадаваме шанс за изява и път на талантливи изпълнители от страната и чужбина. Специална благодарност към постоянните ни партньори: ОББ – АД Русе, Дунарит, Рубишипс, Булмаркет, Ротари клуб, Булстрад, Ринко интериор, „Детство Мое България“, нотариус Иглика Кирилова и всички останали наши съмишленици.

Вярваме, че конкурсът ще зарадва нас като организатори и русенската публика с нови открития сред младите таланти и ще бъде сериозна стъпка в тяхната творческа кариера.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още