Сряда, 9 Октомври 2024

Ръстът на цените на петролa може скоро да отслабне

Ръстът на цените на петролa може скоро да отслабне
Публикация   17 Ноемв, 2021   /     akcent.bg   /     334

Миналата седмица цените на петрола достигнаха най-високите си нива от седем години

 Повишението на цените на петролa може скоро да отслабне в резултат на нарастването на предлагането, особено в САЩ. Това прогнозира днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Си Ен Би Си.

   Миналата седмица цените на петрола достигнаха най-високите си нива от седем години, тъй като търсенето бе по-силно от предлагането. Инерцията на пазара е толкова силна, че някои анализатори прогнозира завръщане на цени от 100 долара на барел.

   „ Световният петролен пазар остава стегнат по всички показатели, но на хоризонта може да се задава прекъсване на ценовото рали“, се казва месечния доклад на МАЕ.

   „Противно на надеждите, изразени в Глазгоу на COP26, това не се дължи на спад на търсенето, а по-скоро на повишение на увеличение на доставките“, казват от агенцията.

   Търсенето на петрола нараства на фона на силното потребление на бензин и увеличението на международните пътувания, тъй като все повече страни отварят отново границите си, каза влиятелната енергийна агенция.

   По-високите цени на петрола, по-слабата индустриална активност и тревожният ръст на заразените с Covid-19 в Европа обаче вероятно ще възпрепятстват ново покачване на цените, добави групата.

   МАЕ запази прогнозата си за нарастване на търсенето на петрол до голяма степен непроменена спрямо миналия месец - 5,5 милиона барела на ден за 2021 г. и 3,4 милиона барела на ден за 2022 г.

   „До края на годината очакваме продължителен силен растеж на търсенето, но най-накрая има такъв и при предлагането“, коментира Торил Босони, ръководител на отдела за петролни пазари в МАЕ.

   От МАЕ очакват ръст на глобалното производство на петрол с 1,5 млн. барела на ден през последните три месеца на годината, като само САЩ ще допринесат за 400 хил. барела от дневния растеж.

   Саудитска Арабия и Русия ще подкрепят производството с по 330 хил. барела на ден като част от целите на ОПЕК+. До декември двете страни ще достигнат добив от над 10 млн. барела на ден за първи път от април миналата година.

 
Тагове : цена , петрол ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha