Четвъртък, 16 Май 2024

Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд

Публикация   15:08     16 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     303

  Съдия Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд. Тя бе избрана днес на заседание на съда и е първата жена, която оглавява институцията. Решението е взето в присъствието на 11 конституционни съдии. Панова заема мястото на Борис Велчев, чийто мандат изтече вчера.

   Вчера бе последният ден от мандата на конституционните съдии Георги Ангелов, Анастас Анастасов и председателя Борис Велчев. На 29 октомври президентът Румен Радев издаде указ, с който назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия, а на 4 ноември след балотаж Соня Янкулова бе избрана от върховните магистрати.

   Съдия Павлина Панова встъпи в длъжност като конституционен съдия на 13 ноември 2018 г.

           Коя е Павлина Панова

Тя беше конкурент на настоящия шеф на ВКС Лозан Панов за председателския пост през 2015 г. И беше обвинена от Светла Петкова, член на предишния състав на Висшия съдебен съвет, че е пазител на статуквото във Върховния съд. Панова получи подкрепа на свои колеги от ВКС, както и такива от софийските апелативен, градски и районен съд. Кандидатурата ѝ бе подкрепена и от най-голямата съсловна организация - Съюза на съдиите. Тя обаче не бе избрана от ВСС, като получи 6 гласа, а Панов - 17.Тогавашният омбудсман - Константин Пенчев, коментира проведената процедура по избор с това, че няма никакви съмнения в прозрачността на избора на Панов. "Тези, които застанаха зад Панова, не са съдиите на България и общественото мнение в България. В съдебната система има много вътрешни зависимости. Това не са гнили ябълки, а тумори", подчерта Пенчев. По думите му Съюзът на съдиите се е превърнал в кадрови център на ВСС и Павлина Панова е била тяхна кандидатура. Сега двамата са колеги в Конституционния съд.

   Панова беше част от 3-членен състав на ВКС, който окончателно оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по делото за армейските униформи. Като зам.-председател на ВКС тя често участваше в заседания на парламентарната комисия по правни въпроси при приемане на законови промени. Често опонираше на председателя на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ), както и на някои законодателни предложения.

   Панова се обяви против промените в Закона за съдебната власт, които предвидиха да се дават повече пари на спецправосъдието. По думите на Панова това ги превръща в специални структури, т.е. извънредни, което е забранено в конституцията. Тя беше против и преместването на делата за корупцията по високите етажи на властта в спецструктурите. Аргументите ѝ бяха, че Специализираният наказателен съд към онзи момент бе наскоро създаден, а работещите в него съдии идват от най-ниска инстанция и от прокуратурата, като тепърва започват да разглеждат дела срещу организираната престъпност.

  Интересно бе и особеното мнение на Панова в решение на Европейския съд по правата на човека от 2012 г., което осъди България заради заповед на Бойко Борисов като главен секретар на МВР. Според Панова по делото липсва едно от приетите от съда нарушения, извършени от българската държава.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha