И БСП лидерът Корнелия Нинова подаде оставка

И БСП лидерът  Корнелия Нинова подаде оставка
Публикация   14:11     16 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     393

Ковид кризата и машинният вот са сред обективните причини за резултата на БСП

   Изчаках окончателните резултати. Оценявам този на БСП като катастрофален. Особено отстъпването на 4-о място с гласовете за ДПС от Турция“. Това заяви по време на пресконференция  след заседанието на Изпълнителното бюро на БС лидерът на БСП Корнелия Нинова, на която обяви, че подава оставка като лидер на партията. Тя обаче остава начело на БСП до януари, когато ще бъде свикан конгрес.  БСП е партия на ред и правила. Аз съм юрист и съм човек на закон и устав, каза Нинова и обясни, че според устава на БСП подадената от нея оставка трябва да бъде констатирана от конгрес, тъй като е пряко избрана.

   Има много причини – и обективни и субективни за резултатите от изборите и представянето на БСП, коментира тя. "Бих искала днес да кажа няколко неща, които са лично мнение, с което не ангажирам колективните органи на партията. Тук става въпрос за лична отговорност“,  отбеляза Нинова.

   По думите й сред обективните причини за резултата на БСП са машинният вот, който е затруднил възрастните избиратели, както и ковид-кризата, която уплаши много хора.

   „Има и субективни причини. Те също са много и са въпрос на дълъг разговор вътре в партията. Отговорността я поемам аз изцяло от вчера една група в БСП ми иска оставката, но тя не ме впечатлява. Това са хора, които от пет години го правят – т.нар вътрешна опозиция. Други хора, членове, симпатизанти и подкрепящи звънят, пишат и казват да не се подава оставка от председателя. На тях благодаря и за мен не е изненада, че има такива хора. Абсолютна изненада е, че служебният кабинет поиска оставката ми чрез говорителя си Антон Кутев. Той не направи това искане на пленум, а го прави публично в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че инициативният комитет на президента Радев и вицепрезидента Йотова ми иска оставката“, коментира Нинова.

    Според нея тези две структури не трябва да се занимават с партийно строителство.

   „Служебният кабинет да си гледа кризите, защото има достатъчно проблеми за решаване – цените, здравето и тн. Да си гледа тази работа. На инициативния комитет работата му е да гледа балотажа, а не да се занимава с ръководството и оставките в БСП“, добави Нинова.

   Тя заяви, че поема цялата отговорност и не обвинява никого, а единствено себе си за това, че е мълчала и не е казвала истината.

   „Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината...в името на това партията да има единство. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на БСП“, посочи Нинова.

По думите й всичко е започнало с реформата на БСП и въвеждането на ограничението от 3 мандата за народни представители, което лишило някои хора от възможността да бъдат доживотни депутати и създало вътрешна опозиция.

„През тези години у хората остана впечатлението, че ние се караме помежду си и не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя партията от тези зависимости. Вътрешната опозиция в БСП през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. Работата й беше да руши БСП отвътре“, заяви Корнелия Нинова.

   Според нея тази опозиция се прехвърлила в служебния кабинет, след като Борисов паднал от власт. По думите на Нинова именно тя диктува кадровите назначения и получава обществени поръчки.

   „Тази опозиция по време на кампанията работи за „Продължаваме промяната“. Новата президентска партия отне между 10 и 15% от БСП“, добави тя.

   Нинова заяви още, че вчера е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство.

   „Приехме тази покана, уточняваме как ще се срещнем. Започваме преговори за съставяне на правителство…Ще бъдем разумни, диалогични, отговорни и принципни“, заяви Корнелия Нинова.

Тагове : БСП , оставка ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още