Петък, 20 Септември 2024

Православната църква отбелязва Св. апостол и евангелист Матей

  Православната църква отбелязва Св. апостол и евангелист Матей

   Името Матей  идва от еврейското “дар от Бога“.

   Св. апостол и евангелист Матей бил родом от Капернаум, наричали го още Левий. Той бил митар - събирач на данъци. На брега на Тивериадското езеро край Капернаум, дето се събирали данъците, Христос се спрял, призовал го да върви след Него и той Го последвал (Мат. 9:9).

   След  Възкресението осем-девет години той написал пръв Евангелие. Проповядвал в Мизия, Малта и Етиопия, дето за вярата в огън бил изгорен. Станали чудеса: пламъкът не го докоснал. Като издъхвал, мъчителите изповядвали силата Божия и станали християни.

   Значение на буквите на името: МАТЕЙ

  М е грижовност, готовност за помощ, стеснителност и мекота. Алчността е най-разпространеният порок, на който е подложен човекът с буква "М" в името. Само след като подтисне в себе си стремежа да трупа, той ще може да реализира богатия си духовен потенциал. Звукът "М" в името се възприема положително.

  А символ за нещо ново, начало в най-широкия смисъл, а също обновяване, възраждане. Отлично се съчетава с другите звукове, не създава трудности при произнасянето. Буквата "А" в името на човека му внушава бодрост, придава му сили за борба с трудностите.

  Т говори за чувствителна, творчески надарена натура, с добре развита интуиция, но и доста надменна и амбициозна. Името с буква "Т" прави човека завистлив и злопаметен, тези хора не могат да търпят конкуренция. При жените тази буква внушава увереност в неотразимостта на собствения им чар и често ги превръща в кокетки. Когато произнасяме звука "Т", ние сякаш се натъкваме на невидима стена. У много хора това предизвиква неприятно усещане.

  Е е символ на необходимостта от самоизява, от обмяна на идеи, както и дипломатически способности, проницателност, но и сколност към дърдорене. Тази буква предполага възможност за нервни сривове, породени от сложните взаимоотношения с близките хора. "Е" показва лесна приспособяемост, повишена сексуалност, но често подтискана от комплексираност. Подсъзнателно звукът се възприема спокойно, без раздразнение.

  Й е символ на неконтактност, отчужденост, затвореност, непълнота. Това е тежка буква и носи в имената усещане за отхвърленост, сломеност, непълноценност. Приносители на буквата знаят своите комплекси и опитвайки да се концентрират върху тях стигат до умопомрачение и разделяне на личноста. Натоварвайки себе си с проблеми те често не съумяват да ги решат. Талантливи са и изпитват недоверие към своите способности. Такива хора винаги имат нужда от помощ и поддръжка, особено от страна на близките. Те са в състояние да пропуснат главното и да се захванат за дреболия, на която придават особено значение. В лошият вариант се концентрират върху идея до пълната загуба на силите си. Често буквата показва недостатъци на възпитанието или към проблеми в рода. Товара на комплексите ражда инфантилни, трудно преодолими привички.

Тагове : Матей , имен ден ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha