Вторник, 14 Май 2024

Изома Русе ЕООД е новият собственик на половината от хотелски комплекс Сплендид

Изома Русе ЕООД е новият собственик на половината от хотелски комплекс Сплендид
Публикация   07:54     16 Ноемв, 2021 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1982

Старейшините решават в четвъртък за продажбата на общинския дял

   Сделка с акциите на "Финансова компания" ФИН КО АД в хотел "Сплендид" е осъществена, след като ценните книги са джиросани в края на миналата седмица. Новината потвърди новият собственик на половината от собствеността на емблематичния за Русе обект-  "Изома Русе" ЕООД.

   Новината се приема и с удовлетворение от държателя на другата половина акции- Община Русе. Смятам, че Христо Тороманов вече се е доказал в хотелиерския бранш и че ще успее да раздвижи и развие хотела. Нашата философия и обектът да се запази с основната си дейност, а не да бъде закупен и да му бъде сменено предназначението, коментира пред Акцент.БГ зам. кметът "Икономика и международно сътрудничество" Златомира Стефанова.

   "Изома Русе" ЕООД вече 6 години от 10-годишен договор управлява ресторанта на хотела и реално има поглед върху състоянието и възможностите на обекта.

    Да бъде продаден и делът на Община Русе в хотела е предложението на кмета Пенчо Милков до общинските съветници, които ще трябва да гласуват продажбата на да влезе в плана за приватизация на Общината.

   "Финансова компания" АД, която  притежаваше 101 940 поименни акции, ги продаде за  947 022 лева, след като първо, както е по закон, ги предложи на съдружника си- Община Русе

   Закупуването на акциите на „Финансова компания“ АД не е сред приоритетите на Община Русе през 2021 г., с оглед на сегашната извънредната ситуация, породена от COVID-19 и необходимостта от заделяне на значителен финансов ресурс в общинския бюджет, дори и при разсрочено заплащане на пакета акции, пише в докладната. 

  Кметът Пенчо Милков предлага  Община Русе  да се откаже от изкупуването на пакета акции на „Финансова компания“ АД, и не се възразява те да бъдат продадени на трето лице купувач, както и че Община Русе също може да прекрати участието си в „Сплендид“ АД, като стартира процедура по продажба на своите акции по реда на ЗПСК.

    Дружеството има финансови задължения в размер 194 000 лева плюс 40 000 лева за отпуснат заем от Община Русе през юли тази година.

 Предложението към Общинския съвет е да даде съгласие за допълване на Годишния план за приватизация на общинска собственост през 2021 г с пакета акции от „Сплендид“ АД, собственост на Общината, както и за откриване на процедура за приватизация на участието на Община Русе в капитала на дружеството.

   Обсъждането на предложението по комисии преди сесията в четвъртък са минали с принципна подкрепа на направеното предложение.

  Според зам. кметът Стефанова Община Русе има механизми, които биха направили продажбата на общинския дял в хотелския комплекс взаимно изгодна и за бъдещия купувач на нейния дял.

 

Тагове : Изома , Сплендид ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha