Колко ще похарчат производителите за електрически автомобили до 2030 г.?

 Колко ще похарчат производителите за електрически автомобили до 2030 г.?
Публикация   18:22     14 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     348

   Водещите световни производители на автомобили планират да похарчат 515 милиарда долара за електрически превозни средства и батерии до 2030 г. Целта е да изпълнят все по-строгите цели за декарбонизация, определени от различни страни, и да преминат към изключително електрически автомобили, съобщава Ройтерс. 

   Преди по-малко от три години обемът на подобни инвестиции по данни на агенцията се оценяваше на $300 млрд. Лидер в тази област е немският автомобилен производител Volkswagen, който възнамерява да похарчи почти $110 млрд. за електрически автомобили и батерии в следващото десетилетие. Общите разходи в тази област на германските компании, включително Daimler и BMW, ще възлизат на 185 милиарда долара до 2030 г.

   Американските гиганти General Motors и Ford Motor планират да похарчат близо 60 милиарда долара до 2025 г. за разработване и производство на електрически превозни средства.

   Автомобилните компании от Китай, със съдействието на европейски и американски партньори, обявиха инвестиции в електрически автомобили през следващото десетилетие до $100 млрд.Японските компании изостават в това отношение. Комбинираните ангажименти на Honda, Toyota Motor и Nissan в тази област достигат 40 милиарда долара, според Ройтерс. 

   През юни Volkswagen заяви, че планира да прекрати производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г. Освен това до 2030 г. компанията възнамерява да увеличи дела на електрическите превозни средства в общите продажби в тази част на света до 70%, за да създаде мрежа от шест завода в Европа за производство на батерии за електрически превозни средства. 

   Редица от водещите световни производители на автомобили вече обявиха прехода към производството на електрически превозни средства през следващите години.

   Rolls-Royce възнамерява да премине изцяло към производството на електрически превозни средства до 2030 г. В по-голямата си част американският автомобилен производител General Motors разчита на прехода към 2035 г. върху производството на автомобили с електрически двигатели.

   През следващите години британски автомобилни производители като Jaguar Land Rover, Bentley Motors и Mclaren възнамеряват да се преориентират към производството на подобни превозни средства. 

   Международната агенция по енергетика прогнозира, че ако настоящите тенденции продължат, броят на електрическите превозни средства, включително микробуси, камиони и автобуси, по пътищата по света ще достигне 145 милиона до 2030 г. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha