Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си
Публикация   07:44     10 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     522

условията на драстично поскъпналите природен газ и електроенергия някои от политическите сили не са си направили труда да включат тези проблеми и да предложат решения в програмите си преди третите за годината избори за парламент. За сметка на това повечето от тях говорят за цялостно реформиране на системата.

   Балансиране на енергийната система, стимулиране на производството на ток от възобновяеми източници, повишаване на енергийна ефективност на икономиката, разнообразяване на източниците на доставка на газ. Това най-общо е залегнало в предизборните програми на основните партии, които ще се борят за интереса на избирателите.

   Управлявалите почти без прекъсване през последните 12 години от ГЕРБ на практика са заложили в програмата си акцентите от енергийната политика на ЕС - декарбонизация, енергийна сигурност и др. Изредили са в документа и изпълнението на проекти, някои от които вече са изпълнени - например свързването на енергийната борса с пазарите от съседните страни, което вече е факт - отскоро с Румъния, а доста преди това с Гърция. Друг е въпросът, че това, засега, не помага много за понижаване на кошмарните цени на електроенергията в цяла Европа. Сред изредените предизборно проекти е и газовата борса, която вече действа, поне формално, от декември.

   Управляващите доскоро, които имаха над десетилетие време да изпълнят немалко проекти, сега обещават реализацията на газов хъб "Балкан". Всъщност се смята, че любимия за бившия премиер проект е изпълнено. Нещо повече - в него са вложени 2.5 млрд. лв., макар да не става дума точно за хъб, а за тръба, по която през територията на България се доставя газ за Сърбия, Унгария и Румъния, напомня "Капитал". Това е трасето, по което имаше авария наскоро.

Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Велко Ангелов

  В допълнение, отново е употребено любимото през последните повече от 10 г. политическо клише за диверсификацията на маршрутите. То се роди след газовата криза от зимата на 2010 г., Зарад неизпълнение на набелязаните тогава като спешни газови връзки конкретно с Гърция, все още е е невъзможно България да получава по-евтин газ от Азербайджан, който бе вече договорен.

  В програмата е предвидено още удвояване на бюджета за енергийна ефективност по Норвежката програма за сътрудничество, безплатно газифициране на над 10 хил. домакинства, намаляване на административната тежест пред създаването на ВЕИ, електромобилност.

            Огромен скок и радикална промяна

  Очаквано БСП има в програмата си за акцент развитието на ядрената енергетика, макар да е записала и дейности по изграждане на възобновяеми енергийни източници с акцент върху хидроенергийния потенциал на Дунав. Не се уточнява дали има специална причина граничната река да е в центъра на вниманието или само защото е голяма и в този смисъл има потенциал.

   Извън това партията смята за приоритетно за енергетиката изграждането на нова атомна централа в Белене, където са складирани вече от години и два ядрени реактора. В програмата е записано още и поддържане, модернизация и развитие на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй" както и проучване и използване на технологии за внедряването на малки модулни реактори.

   В същото време партията се опитва да покаже и че иска да е в крак с времето, поради което предвижда и стимулиране разработването и внедряването на технологии, използващи водорода. Също така "зелено" тя вижда и бъдещето на въглищния комплекс "Марица Изток" доколкото България предлага на ЕС да затвори въглищните си централи в обозримо бъдеще, но това поставя въпроса за съдбата на заетите в сектора и за цената на енергията, която няма да е от въглища. Това вероятно е причината партията на Нинова да вижда зелено бъдеще в комплекса.

Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Лили Тоушек

  С очакван за партията размах в програмата е записан "огромен скок и радикална промяна в областта на енергийната ефективност чрез превръщането й в общонационална задача". Разбираемо тук няма детайли. Това се отнася и за частта, в която се предвижда подчиняване либерализацията на енергийния пазар в интерес на хората и гарантиране доставките на енергия за "енергийно зависимите" потребители. България вече трябваше напълно да е либерализирала енергийния си пазар, но поради забавянето във всяка реформа, която прави, това е факт само за бизнес потребителите. Благодарение на това обаче в момента домакинствата продължават да получават регулиран ток докато този на енергийната борса се повиши в цяла Европа до нива, които създадоха големи финансови проблеми и на бизнеса, и на хората. В този смисъл не е известно как хем може да има либерализация, тоест пазарът да е единственият регулатор и в същото време да се гарантира, че това ще е в "интерес на хората".

      Безядрено използване на ядрена площадка

   "Демократична България" очаквано не споделя ентусиазма на БСП по адрес на ядрената енергетика. Визията на обединението е секторът да стане модерен в идните 10 г. като това изключва развитието на нови ядрени мощности. Тази трансформация включва електрически автомобили, ВЕИ производство, умни мрежи, декарбонизирана икономика. Както и подпомагане на хората във въглищните райони не просто да запазят икономическия си стандарт, но и да преминат към нови, устойчиви дейности с висока добавена стойност.

Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Велко Ангелов

   Промяната в този сектор е свързана с реформи, технологично обновяване и наваксване на изоставането в енергийната ефективност, децентрализация на производството и създаване на условия за енергийно независими общности, е записано в програмата. А това означава "прекратяване на загробващи мегапроекти тип АЕЦ "Белене", "Козлодуй 7" и "Турски поток", е уточнено в програмата. За постигането на тези цели обединението смята, че максимално ефективно трябва да се използват парите от Европейския зелен пакт, Плана за възстановяване и Механизма за справедлив преход.

Същевременно се предвижда конкурс за безядрено използване на площадката на АЕЦ Белене, а също и намаляване на загубите от проекта "Турски поток".

   В програмата още е предвидено преструктуриране на Българския енергиен холдинг, за да се сложи край на корупцията и сделките на тъмно в енергийния сектор. Тук една от мерките е по 20% от акциите на държавните фирми в сектора да се листнат на фондовата борса. В допълнение на това се предвижда външен, независим годишен одит на енергийните дружества, който да бъде обсъждан и одобряван от Народното събрание.

  Формацията предлага и чрез нови закони да се разчисти пътя пред развитието на "чистата", нисковъглеродна енергетика.

   След години на съмнения и критики за това как антимонополната комисия върши работата си в частта за забранените по закона картелни споразумения формацията предлага да има пълна прозрачност при разследването на картелни практики на пазарите на горива, природен газ и електроенергия. През последните години комисията направи няколко разследвания конкретно за картел при формирането на цените на горивата, но при някои от тях не откри нарушения, в други дори намери доказателства а споразумения между конкурентни фирми, но последствия нямаше.

  "Демократична България" адресира и друг актуален проблем - за това при какви условия се формират цените на енергийната борса в България. Откакто функционира тя на няколко пъти имаше оплаквания от страна на бизнеса за необяснимо високи цени, а публикации в медиите съобщаваха за некоректни практики. Властите обясняваха това с несъвършенства на правилата, по които работи борсата. Формацията предлага търговията да минава през тръжни процедури.

  Тук също има отделен акцент върху алтернативните доставки на газ, което минава през изграждането на нови трасета, както и доставката на водород. В светлината на поскъпналия с над 300% природен газ само за година в програмата е записано в следващите 3-5 г. да се свие зависимостта на България от руските газови доставки с 30%. В същото време ще се изготви план за преодоляване на енергийната бедност.

  В програмата е предвидено търсенето на решение за Особено видим в големите градове феномен - запустели жилища. Предлага се собствениците да бъдат задължени да прилагат адекватна поддръжка на имотите и в случай на неизпълнение предоставяне на имотите за ползване от непривилегировани домакинства или възрастни хора.

   Предлага се също да се реформира програмата за енергийна ефективност като 100-процентовото покриване на проектите от бюджета да се замени с 25% грант, комбинирани с дългосрочни нисколихвени или безлихвени кредити за финансиране на самоучастието. На практика това означава данъкоплатците да не плащат цялата сума за саниране на сгради, в които живеят някои от тях.

    Ядреното гориво става водородно

  От програмата на "Има такъв народ" излиза, че хората на Слави Трифонов се опитват да угодят енергийно на всички. В документа е записана "нова балансирана политика" в областта на енергетиката и природния газ и запазване на ядрената енергетика в националния микс като не се посочва дали това включва развитие на проекта "Белене". Предвижда се обаче развитие на площадката на АЕЦ "Белене" в голям енергиен комплекс за производство и износ на водород на база фотоволтаични мощности.

   И тази партия предвижда цялостно реформиране на енергетиката, придружено от оздравяване на дружествата в сектора, формиране на балансиране на политика и изпълнение на целите на Зелената сделка. За последното е предвидена година за съставяне на план и 4 г. за изпълнение. Това е съчетано с въвеждането на механизъм на национално ниво за защита на енергийно уязвимите домакинства при предстоящата либерализация на пазара.

   Бъдеще за "Марица изток"

   "Изправи се.БГ! Ние идваме!"адресира в програмата си конкретно актуални проблеми, но от написаното не се разбира какво ще е тяхното решение. Предвидена е актуализация на съществуващата нормативна база за въвеждане на механизма с официално приета линия на енергийната бедност.

   Предвижда се приемане на балансирана национална енергийна стратегия до 2030 г., с хоризонт 2050 г., основана на реална оценка на националните приоритети и насърчаване въвеждането на иновационни технологии в производството, съхранението и доставката на енергия.

Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Георги Кожухаров

   Мая Манолова и колегите й, подобно на БСП, иска да гарантира бъдеще за комплекса "Марица - Изток" като тя не чертае зелено бъдеще, а такова, в което се запазват работните места или се преобразуват в такива с по-добри условия на труд и по-високи заплати. Съвсем общо е засегнат въпросът и за договорите с т. нар. американски централи като само е посочено, че купуването на ток от тях трябва да е по правилата на Евросъюза за държавните помощи. Както е известно европейските правила не допускат държавна помощ и в случаите, в които се налага такава, се изисква одобрение от Брюксел. Договорите с двете централи са дългосрочни и по тях държавата има ангажимент да купува скъп ток. През последните години се обсъждаше преждевременно прекратяване на този ангажимент срещу обезщетение. Последно въпросът бе обсъждан два месеца преди края на мандата на ГЕРБ тази година.

    В програмата на формацията е предвидено незабавно спиране на политическата намеса в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране и осигуряване на регулаторна независимост. Самата Манолова неколкократно е критикувала работата на комисията в моменти, в които е имало и протести на граждани, някои от които инспирирани политически. В програмата е предвидено и повишаване капацитета и активността на регулатора за разследване и санкциониране на пазарни злоупотреби и пазарна концентрация, осигуряване на баланс между интересите на енергийните дружества и потребителите.

    И в този документ не е пропусната диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Тук приоритетите са поставени върху това да се довърши строящата се с голямо закъснение газова връзка с Гърция, ускоряване на работата и по тази със Сърбия, разширение на хранилището в Чирен (за което вече има започнати процедури - бел. а.). Преди месец Министерството на околната среда започна процедура по екооценка на това разширение. За удвояването на настощия капацитет на хранилището се работи още от 2009 г.

   Манолова, която е бивш кадър на БСП, очаквано залага на ядрен аенергетика като в програмата на оглавяваната от нея партия е записано изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" /7-ми и 8-ми блок/ при доказана икономическа ефективност на проекта. За бъдещето на "Белене" плановете са по-плаващи като дипломатично се предвижда да премине през задълбочен икономически анализ, "тъй като това е в интерес на обществото и цената му ще премине през сметките на крайните потребители".

   И тук има планове за развитие на хидроенергийния потенциал на страната Законово регламентиране на категорията "енергийно беден" и социално подпомагане на енергийно бедните чрез програми, които да бъдат бюджетно обезпечени.

   И в тази програма има старание да се спазват ангажиментите по Зелената сделка и заявка да се въведе прозрачност в дейността на държавните енергийни компании, което включва и листването им на борсата.

България като локален център за съхранение на енергия

   Най-новата програма в политическия пейзаж е на "Продължаваме промяната" - проектът, който тръгна с летящ старт и мина през трансформацията на двама министри - Асен Василев и Кирил Петков, в създатели на политически проект. Програмата им бе написана експресно и очаквано в нея намира място това, което бе гвоздей в дейността им като министри - нетърпимост към корупцията.

Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Георги Кожухаров

   Извън това в енергийната част от програмата им също се залага на енергийно независима и балансирана национална енергийна система. Предвидено е разработване на единна национална стратегия за енергийното развитие на страната до 2050 г., която защитава интересите на България и води до:

справедливи цени за битовите потребители и бизнеса,
до енергийна независимост
постигане на целите за декарбонизация на енергийната система.

    Стратегията включва изграждане на пълен микс от нови мощности (ВЕИ, вкл. геотермални източници, ВЕЦ, ПАВЕЦ и нови технологии) и превръщането на България в локален център за съхранение на енергия.

   Предвидено е премахване на бариерите пред инвеститорите за изграждане на нови мощности и улесняване на процедурата за присъединяването им към електропреносната система. По проблемната тема с бъдещето на "Марица изток", когато България престане да използва въглища, формацията предлага в комплекса да се реализират инвестиционни програми, които да превърнат мястото в модерен индустриален и енергиен център. Така се намира възможност за запазването на работните места и "справедливи доходи" на заетите.

   Формацията вижда потенциал в изграждането на нови мощности за производство и съхранение на енергия. Заложена е още декарбонизация на производството и транспорта чрез директно електрифициране и водородни технологии. Подробности не са описани.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha