ПП Продължаваме промяната ще работи за НОРМАЛНОСТ и СТАБИЛНОСТ в държавата

ПП Продължаваме промяната ще работи за НОРМАЛНОСТ и СТАБИЛНОСТ в държавата
Публикация   21:57     09 Ноемв, 2021 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1136

   От първия ден в парламента, ние от Продължаваме Промяната ще поставим основите за изграждане  гражданското общество като гарант за успешно развитие. Всъщност гражданин това е статусът на отделната личност да има политически права и активно отношение към политическите процеси. Ще върнем този смисъл на думата.

   - Г-н Събев, вече сме към края на предизборната кампания. Проведохте редица срещи с ваши симпатизанти и граждани в областта. Кои проблеми се повтаряха най-много и Вие смятате, че решаването им  не търпи отлагане?

    Накратко: липсата на младите, потърсили работа и по-добър живот в София или в чужбина и второ - буксуването на бизнеса. Хората от бизнеса най-често споделяха, че имат остра нужда от подкрепа и то за кадри.Бизнесът в 21 век се нуждае от работна ръка с по-добра квалификация, по качествено образование, да отковаря на конкретнте нужди.

   Образователната система е голям длъжник, защото сегашното обучение класически е правилно, но не е ефективно, не се е променило в последните 30 години. Аз виждам същото при хората, които идват при моя бизнес, потвърждават го и примерите от хората, с които се срещахме навсякъде в Северна България -  сериозен проблем с квалификацията, която имат. Първо- тя не е достатъчна и второ- не отговаря на претенциите, които им дава дипломата.

   Представя се, примерно, че е инженер, завършил технически университет и заявява, че може да извършва определена дейност. Когато му се възложи обаче, се оказва, че не е така. Необходимо е допълнително обучение. Това е в бизнеса.

   Другият най-често задаван въпрос при срещите ми в последния месец беше - какво можем и ще направим, за да се върнат децата ни в Русе. А ние им отговаряхме, убедени, че това, което трябва и ще се направи е:

     - Да спрем кражбите,

     - Да обявим пълна нетърпимост към корупцията, за да има пари и да се живее нормално, нулева корупция!

 - Не е ли по-добре да говорим корупцията да се сведе до минимум?

   Аз съм убеден и зная, че може да стане нулева корупция. Това се случва в Швейцария, например. Нека някой се опита да даде пари на който и да чиновник в Испания... Има неща, които вече други държави са постигнали и ние няма нужда да измисляме "топлата вода".  Ще се стремим да постигнем тия нива, а след това да надграждаме.

   За да се върнат децата, трябва да има достатъчно пари. Достатъчно пари в бизнеса, достатъчно пари в обществения сектор, достатъчно работни ангажименти, да има изградени детски градини,  да има училище. Когато поканиш младото семейство, когато искаш младият специалист да не отиде в София или в чужбина, трябва да им се предложи добре платена  работа. Тук може да срещне любовта на живота си. Младите хора трябва да виждат тук хоризонт за професионално и личностно развитие.

   Децата трябва да получат отрано възпитание, което да им дава възможност да мислят. Много е важно този урок "Четене с разбиране" да го усвоят всички! Сега виждаме, че имаме проблем с комуникацията , в писменото общуване. Ние правим нужното в това отношение  като фирма, чрез Общинската фондация, но това трябва да се вмени на държавата като политика. Необходимо е да се заделят достатъчно средства, с които да се привличат преподаватели, учени, специалисти да работят тук. Нужно е да има достатъчно пари да се изгради една нормална инфраструктура- да е лесно и приятно пътуването до Русе. 

  Това са начините да се върнат децата на Русе в Русе. А децата на България – в България.

- Г- н Събев, като предприемач, като бизнесмен, с експертизата, която имате, къде ще бъдат насочени усилията Ви още в самото начало, след като станете депутат и влезете в държавното управление?

   Много е важно да се знае, че в момента светът изпитва известно объркване и е много възможно да се усетят знаците на една финансова криза. Знаем поговорката какво правят мишките, когато я няма котката. В момента спекулативните операции на търговците на българския пазар започнаха да влияят по един странен начин на цените на дървения материал, на енергийтите суровини. Не казвам, че за това са виновни търговците, но сега няма ред и дисциплина, които държавата трябва да въведе.

  Крайно време е да направим най-важното нещо- да дадем на българския народ един работещ парламент и едно работещо правителство. Първите ни стъпки с екипа на ПП "Продължаваме промяната" да направим тази важна необходимост - реалност.

  Когато това се случи, когато институциите започнат и заработят нормално, може да се влезе в конкретика за решаване на проблемите. Сега не искам да съм на мястото на когото и да било във временното правителство- всеки се опитва да трупа политически дивиденти на техен гръб. Това обществото вече го усеща и се уморява.

   Първите стъпки ще бъдат работа с коалиционни партньори, с които ще можем да направим работещ парламент и работещо правителство.

- Нека отправим поглед към Дунава. Не е ли безумие, да разполагаме с река като Дунава и да бъде Русе един наистина стратегически транспортен и логистичен център?

   Да кажем така- когато дойде много болен пациент, лекарите първо прилагат лечение, което да го стабилизира. Това, което първо трябва да се постигне е- НОРМАЛНОСТ и СТАБИЛНОСТ в държавата. В този ред първото нещо, което ще направим по отношение на магистралата е, да видим съществуващите документи- какви са обещанията, какви са изпълненията. Така ще може с бързи стъпки за реализираме това, което вече е заложено.

  Ние трябва да възстановим и да задълбочим транспортните връзки с Румъния, с Македония, да увеличим пътните връзки с Гърция, да увеличим скоростта на движение.

   Колкото до тапата на Дунав мост, за която често се говори, и то основателно, за това има незабавно решение.Ние знаем каква е причината, какви са процедурите. Има и граждани, и експерти, които вече са работили в тази област и са ми предоставили конкретни предложения. Не е необходимо аз да ги измислям- виждам, че са логични, че са рационални и ще доведат до незабавен ефект.

  Не искам сега да създавам грешни очаквания- ще осъществим нужната комуникация с добри експерти и с тези граждани, ще се убедим, че това е най-добрто, което може да се предложи и да се направи. След като има консенсус исе приеме, че това ще подобри резултата, ще пристъпим към изпълнение.

  -  Г-н Събев, обещавате ли да не обещавате като голяма част от политиците досега. Хората вече почти са изчерпили доверие към настоящите и бъдещите политици...

   Посланието, което чувах и виждах беше : Много искаме Вие този път да не ни излъжете като всички останали... Това казваха хората.

  Затова заявявам: Ние няма да чакаме 4 години. Ние от първия ден ще поставяме основите за изграждане на едно гражданско общество. Много опити от зората на демокрацията са правени да има някакво гражданско общество в България.

  Когато имаме добре работещо гражданско общество, има обратна връзка с гражданите, когато те виждат ежедневно резултата. Тогава, аз съм убеден, дори и да имаме някакво отклонение, то бързо ще ни връща  към набелязаните цели. При постоянен реален граждански надзор ще има и гаранция, че ще се изпълняват поетите ангажименти.

 


 

Тагове : Събев , ПППП ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha