БНБ: Бойко Борисов няма участия в банки

 БНБ: Бойко Борисов няма участия в банки
Публикация   20:10     05 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     503

   Председателят на политическа партия „ГЕРБ“ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България, обявиха от БНБ в съобщение до медиите, разпространено тази вечер по повод получени запитвания и публични коментари. Реакцията от страна на Централната банка идва след като служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви публично, че авансово превежданите пари за строителството на магистрала "Хемус" са били изпращани в чужбина през "свързана с Бойко Борисов" банка.

   Данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание „Банките в България“ на Българската народна банка. Тази публикация е достъпна на интернет страницата на БНБ едновременно на български и английски език тук, уточняват от БНБ.

   БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България, се казва още в съобщението.

   "Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка. Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания.", подчертават от БНБ.

   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира още вчера на казаното от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков със заплаха за съд. "Рашков, ако днес не ми кажеш коя е банката моя собственост, за да отида да си седна там на мястото, утре завеждам дело за клевета срещу теб. Незабавно кажи името на банката, на която аз съм собственик. Аз не съм собственик на никаква банка, нито имам каквото и да е общо с това. Кой какво и как си превеждал българин парите, въобще не ме интересува. Има си куп органи, включително и ЕЦБ, които правят най-обстоен преглед на всяка една банка, за да ни вкарат в европейския банков съюз", каза той.

   Бившият премиер поиска отговор и извинение от служебния министър, както и да признае, че лъже в полза на президента Румен Радев. "Кажете коя е банката, за да мога да ви осъдя. Да може и банката да се защити. Ами ако е голяма банка, чуждестранна, става дума за много пари и те ще го осъдят. Хайде каймата от хора, която явно съм ял, може вече да се е похарчила, да каже сега името на банката", коментира още Борисов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha