Четвъртък, 2 Май 2024

ВМРО проведе в Русе кръгла маса, посветена на образованието и младежките политики

ВМРО проведе в Русе кръгла маса, посветена на образованието и младежките политики
Публикация   08:16     04 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     681

   Кръгла маса под наслов "Образование и младежки политики" по инициатива на кандидат-президентската двойка на ВМРО-БДН доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова се проведе на 3 ноември в Русе. Присъстваха зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, кандидатите за народни представители от листатат на ВМРО-Русе Траян Тотев, Галин Григоров, Владо Владов, Деян Стайков,    Георги Георгиев и Николай Петров, а също и председателят на ОбНС-Русе Иво Пазарджиев. В дебата взеха участие директори и учители от русенски училища, преподаватели в РУ "Ангел Кънчев". Участниците обсъдиха проблемите в системата на българското образование и ролята на училището в запазването на семейните и християнски ценности, културната ни идентичност, език, история и православна вяра.

   Доц. д-р Милен Михов подчерта, че сновен приоритет на програмата на ВМРО, наред с националната сигурност, повишаване на доходите и патриотичното възпитание е образованието и високия авторитет и обществено признание на българския учител. Вследствие на това през мандата на 44-то НС бяха постигнати съществени промени в заплащането на учителския труд, като идеята е неговата устойчивост да се запази в 25% над средната заплата за страната.

   Мария Цветкова акцентира на постигнатото изискване за обхващане в системата на детските градини всички деца след 4-годишна възраст, което ще гарантира за малцинствените групи усвояване на български език от ранна възраст и равнопоставено включване в образователния процес. Като заслуга на ВМРО кандидат-президентът доц. д-р Михов посочи приемането от 44 НС на новото название на 24 май, като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с което се подчертават българските заслуги за този празник.

   Учители и директори на русенски училища поставиха въпроси, свързани с делегираните бюджети и неравнопоставеността между кварталните училища и елитните училища в централната част, както и темата за новата ситуация в издръжката на училищните сгради при вече повишени цени на ток, газ и гориво. Нерешени проблеми при обгрижването на деца със СОП, повечето възможности за професионалните гимназии и държавните училища по сравнение с общинските при ползване на национални програми и проекти бяха повдигнатите теми от присъстващите русенски педагози.

   Младият преподавател и кандидат-депутат Георги Георгиев обърна  внимание на темата за финансовата сигурност на младите учители и мотивацията им да останат и работят в България, както и за нова държавна политика за българските читалища, които продължават, макар и в трудни условия, своята възрожденска дейност да възпитават в традиционните за народа ни духовни ценности.

   Съществени изказвания в посока свързване на средното образование с реалните нужди на местния бизнес и сферата на производство, така че крещящата липса на среден клас специалисти да бъде овладяна, направиха Кандидатите за народни представители от ВМРО-Русе Владо Владов и Галин Григоров.

   Едночасовата среща премина изключително плодотворно и с постигнат консенсус по всички обсъждани теми.

Тагове : ВМРО , политики ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha