Петък, 18 Октомври 2024

Министър Денков: Учениците няма да се върнат в клас на 8 ноември

Министър Денков: Учениците няма да се върнат в клас на 8 ноември
Публикация   02 Ноемв, 2021   /     akcent.bg   /     1385
   Възможно е да се въведе и хибридно обучение за децата, които няма да се тестват, съобщи министърът на образованието и науката акад.Николай Денков. По думите му учениците едва ли ще се върнат в клас до 8 ноември, но с приоритет ще бъдат малките - от първи до четвърти клас. Той ще настоява и за връщане на пети, шести, седми и дванадесети клас.
 
   Денков заяви още, че се обмисля тестовете за COVID-19 да се правят и от учителите, и от родителите. Родителите ще получават по един тест предния ден, а резултатът се носи в училището на следващия.

   Който не иска детето му да бъде тествано, то ще остане да се обучава в домашна среда, поясни министърът на образованието и науката.

   Той коментира, че същите тестове се използват в Германия, Австрия, Франция. 

   По думите на министър Денков всичко ще се случва и на ниво "паралелка", за да има необходимият брой деца за присъствено обучение. 

   Достоверността на теста ще зависи от съвестта на родителите, каза министър Денков. Тъй като все още не е ясен кой точно ще бъде избраният тест, образователният министър каза, че е възможно и самите деца да си правят тест, ако е достатъчно семпла процедурата. 

   МЗ е поръчало от "по-висококачествените тестове", увери той. 

   Тъй като учителите ще трябва да преподават и онлайн, и присъствено, министър Денков допълни, че приоритет ще бъде присъственото обучение, а децата, които са вкъщи, могат да се обучават чрез онлайн връзка със съответния кабинет.

   Той съобщи, че има увеличение на ваксинираните учители и ученици над 12 години. Отчете, че над 40% от учителите са ваксинирани срещу COVID-19.

   На този фон пред Министерския съвет се провежда протест срещу тестването на учениците. 

   Здравният министър Стойчо Кацаров коментира, че не разбира тази акция, защото родителите, които са против тестването, ще допуснат децата да се заразяват.

Тагове : ученици , клас , ,


Коментари

  •     Незнам 

    Тествай се ти! Нашите деца няма да ги бутате...

Коментирай

   captcha