Вторник, 14 Май 2024

Етнографска сбирка с дарени вещи направиха жителите на Ново село

Етнографска сбирка с дарени вещи направиха жителите на Ново село
Публикация   16:07     01 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     526

    Днес в читалище „Надежда 1908“ в Ново село бе открита „Етнографска сбирка, създадена по време на пандемия“. Експонатите са събирани от членове на клуб „Краезнание“ и жители на местната общност. Сбирката представя местния бит и култура на новоселянчани с подкрепата на Община Русе.

   Експозицията е събрана в помещение с 4 обособени къта:

-        колекция облекла и носии – празнична женска носия, мъжки ризи, мъжка носия, ямурлук, връхни дрехи;

-        колекция оръдия на труда – жътварски практики, рало, сърп, вила;

-        тъкани и кърпи – карета, черги, чеиз;

-        колекция домакинска посуда – котли, посуда за приготвяне на хляб, грънчарски изделия, стъклени и порцеланови посуди.

   Обърнато е внимание и на дейността на читалище „Надежда 1908“ – изложен е снимков материал от пресъздаване на обичаи и участия на читалищните колективи.

   Зад идеята за етнографската сбирка стои читалищното настоятелство, а изпълнението на експозицията е на децата от Ново село, които цяло лято са се трудили, докато всички експонати са готови за експозицията. Голяма помощ местната управа получава и от Регионалния исторически музей – Русе.

   На откриването присъства и заместник – кметът на Община Русе Енчо Енчев.

   „Въпреки силно намалялата събираемост на приходи заради пандемията, Община Русе не си позволи да намали средствата за култура, включително и тези за малките художествени проекти“, каза той и благодари на организаторите, че са реализирали своята идея, колкото и трудни да са условията в момента.

   Етнографската сбирка ще остане изложена в читалището на Ново село до Нова година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha