Понеделник, 20 Май 2024

САЩ и ЕС разрешиха разногласията си за митата върху стоманата и алуминия

САЩ и ЕС разрешиха разногласията си за митата върху стоманата и алуминия
Публикация   06:42     01 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     372

    Вашингтон и Брюксел решиха един от най-острите въпроси в своите отношения, като преодоляха разногласията си за американските мита върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, и ответните ограничителни мерки. По-високите налози бяха наложени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, за да защитят американската икономика. Съединените щати постигнаха споразумение с Европейския съюз за разрешаване на тригодишен спор за митата върху стоманата и алуминия, внасяни от блока.

   Споразумението с ЕС запазва 232-те мита, но позволява ограничени количества стомана и алуминий от ЕС да влизат в САЩ без мита. В замяна Съюза ще отмени ответните си мита върху американски стоки. Това съобщи Джейк Съливан, помощник на американския президент по национална сигурност.

   Той подчерта, че така се премахва един от най-големите проблеми в двустранните отношения между САЩ и ЕС. Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп въведе от 1 юни 2018 г. 25% мито върху вноса на стомана и 10% за алуминия от ЕС, за да защита американската промишленост. В отговор Евросъюза въведе реципрочни тарифни мерки за вноса от САЩ.

   Новите договорености между Вашингтон и Брюксел са насочени към решаването на проблема с „китайското свръхпредлагане и интензивността на въглеродните емисии като резултат от производството на стомана и алуминий“. „Това е пример, че можем да преодолеем климатичната криза и в същото време да защитим интересите на нашите работници“, подчерта помощникът на американския президент.

   Администрацията на САЩ все още не е уточнила, за какви обеми става въпрос, но според Блумбърг споразумението се отнася до премахването на митата върху продукция на обща стойност над 10 милиарда долара годишно. То трябва да гарантира на страните, че цялата стомана, която се внася в Съединените щати през Европа, се произвежда изключително в Европа. Новите споразумения, според министъра, ще намалят цената на различни видове американски продукти. Освен това, както подчерта ръководителят на Министерството на търговията на САЩ, ЕС ще се откаже от реципрочните си мита, което ще позволи на американската страна да запази работни места.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha