Протестът на ресторантьорите срещна широка подкрепа, исканията станаха разнопосочни

Протестът на ресторантьорите срещна широка подкрепа, исканията станаха разнопосочни
Публикация   05:40     28 Окт, 2021 /     текст и снимки: Румен Николаев   /     631

   С въвеждането на зелените сертификати клиентите в заведенията в Русе намаляха с повече от 80 процента. Това споделиха ресторантьори, които днес излязоха на протест срещу здравните мерки на служебното правителство и въвеждане на зелените сертификати. Тяхното недоволство срещна подкрепа и от други граждани и организатори на друг протест, в лицето на пастор Илиев и д-р Георги Тодоров, популярен вече антиваксър. В шествието, се включиха и граждани, които искаха сертификатите за изкаран Ковид да бъде приравнен със зеления сертификат. От паркинга пред "Кауфланд" в центъра на Русе те се отправиха към площада, за да се срещнаст за пореден път с областния управител.

„Ваксиниралите се срещу COVID-19 са предимно възрастни граждани на над 65 години и те не са сред основните ни клиенти. В заведенията влизат хора между 18 и 50-60-годишна възраст, затова и оборотите ни намаляха с 80-90 на сто. Искаме отсрочка за зеления сертификат, за да могат хората да се подготвят. Не искаме нашите клиенти да бъдат плашени с глоби, ако нямат такъв документ. Ако това правителство, макар и служебно, не може да управлява, да си ходи“, коментира председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев. Той е на мнение, че трябва да има отсрочка и за да може ресторянтьорският бизнес и гражданите да се възползват от Циганското лято с още месец.

   Протестите завършвали при областния управител, защото така исканията стигали до правителството. На въпрос на Акцент. БГ какво точно е било изпълнено от предния протест на ресторантьорите Иванчев преписа заслугата за компенсацията от 60:40 на русенския губернатор.

    Теодор Георгиев- ресторантьор:  Ситуацията е много нагнетена, заболеваемостта от Ковид и смъртните случаи са драстично увеличени, най-доброто лещение е пълен локдаун.

  На след като знаем, че държавата няма пари, хазната е празна, а ще трябва да се плащат компенсации на бизнесите, които са затворени /които ще ни затворят/, предлагам следния вариант:

За да се избегнат повече заразявания и съртни случаи, да се въведе пълен локдаун. Но като компенсации да се приспаднат ДДС и данък Печалба от фирмите. Евентуалните компенсации да бъдат приспаднати по този начин.

   Атанаска Георгиева, която е готвачка в заведение, сподели, че си прави на два дни антигенен тест, за да може да ходи на работа. Жената е прекарала микроинсулт и се притеснява от странични ефекти на ваксините. Губи по два часа време, за да чака на опашка за тест, но е категорична, че ще продължи по този начин и няма да се имунизира.

   Колегата й Валентин Георгиев, който е с диабет, също на всеки 48 часа си прави антигенен тест, за да ходи на работа. От общо 12 ангажирани в същото заведението, само един си е поставил ваксина.

      Иво участва и в този протест, за да изрази неразбирането си защо сертификатът, който има, че е преболедувал Ковид, не му дава правата на зеления сертификат.

   В шествието и този път се включиха таксиметрови шофьори.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha