Понеделник, 29 Април 2024

ВМРО ще атакува актовете на Кирил Петков, Герджиков поиска отговор от Радев

ВМРО ще атакува актовете на Кирил Петков, Герджиков поиска отговор от Радев
Публикация   06:48     28 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     735

   Малко след като стана известно решението на Конституционния съд (КС), с което указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката беше обявен за противоконституционен, заваляха и политическите реакции по темата.

   ВМРО обяви, че ще атакува актовете на Петков като министър, кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков поиска обяснение от Радев, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще търси конституционно мнозинство по тази тема в следващия парламент.

   Според решението на Конституционния съд, Петков не е бил освободен от канадското си гражданство при назначаването му за служебен министър, като приема, че има доказателства, че той е бил наясно, че не е достатъчно само да подаде заявление за освобождаване от гражданството.

   Според Кирил Петков, заради решението на Конституционния съд България е загубила част от суверенитета си. Повече за позицията му

   Предизборният щаб на Радев: Нямал е задължение да проверява какво декларират министрите

   Предизборният щаб на президента Румен Радев разпострани официалната позиция на държавния глава по повод решението на Конституционния съд. В нея се казва, че това решение обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди българи зад граница.

    Ето и цялата позиция:

   "Решенията на съда, в т.ч. на Конституционния съд, не се коментират, а се изпълняват. Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление. Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница."

         ВМРО ще атакува актовете на Кирил Петков като министър

   ВМРО ще внесе жалба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат обявени за нищожни. От политическата партия настояват прокуратурата да се самосезира, тъй като според тях Кирил Петков е нарушил конституцията, като е подал декларация с невярно съдържание.
"От самото начало беше ясно, че лицето Кирил Петкъв, гръмко провъзгласил се за продължител на промяната, е излъгал в декларацията, че има само българско гражданство...Ето това са "новите", "честните" и "променящите статуквото". Идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин.", се казва в изпратената до медиите позиция от ВМРО.

   Анастас Герджиков: Недопустимо е президентът Радев да нарушава конституцията

   "Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната - Конституцията на България", твърди в своята позиция проф. Анастас Герджиков. Според него Радев дължи на обществото отговор защо е нарушил основния закон на страната, като е назначил Кирил Петков за служебен министър, въпреки двойното му гражданство.

       Лозан Панов поиска прекратяване на мандата на Радев

   Кандидатът за президент Лозан Панов, който е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България", заяви в обръщение във "Фейсбук", че решението на съда създава предпоставки за прекратяване на мандата на Румен Радев.

   "Впечатляващо е мнозинството на съдиите, които са подкрепили решението. Нарушението на Конституцията е едно от основанията за прекратяване на правомощията на президента", каза още Панов.

     Бойко Борисов: Радев е нагъл, защото искаше КС да прекрати делото

   Бившият премиер Бойко Борисов коментира решението на Констуционния съд пред симпатизанти на ГЕРБ в русенско село. "Ако не бяха толкова надменни, да бяха поискали промяна на конституцията в тази част. Наглостта на Радев да изпрати писмо до Конституционния съд да прекратят делото, това е за коментар", добави Борисов, нападайки президента.

   "Така излиза, че все едно някой му прави нещо. Сега излиза, че някой му е направил нещо на момчето, той е можел да не знае, но Радев с неговите съветници и юристи е знаел. В следващия парламент сме готови да търсим конституционно мнозинство за промени по тази тема, за да няма повече подобни казуси в държавата", коментира още Борисов по повод решението на съда.

   Радостин Василев, "Има такъв народ": Щетата, нанесена от Петков е в неясен размер, следват дела

   Като "лъч надежда" определи решението на Конституционния съд относно гражданството на Кирил Петков бившия депутат и юрист от "Има такъв народ" Радостин Василев във публикация във "Фейсбук". Според него това решение не е никаква изненада за юристите и показва, че България е "независима държава, в която се защитава основният закон, а не се обслужват чужди интереси". Василев смята, че Кирил Петков умишлено е декларирал неистина и следва да му бъде търсена наказателна отговорност. "Следват поредица от дела за отмяна на актовете на Кирил Петков от заинтересованите страни. Щетата нанесена от него на държавата е с неясен към момента размер.", допълва Василев. От пресцентъра на партията обаче уточняват, че това не е официалната позиция на партията.

      БСП: Петков да се извини на президента, че го е подвел

   Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова, които са част от инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат, заявяват, че не са съгласни с изпратеното до медиите позиция от предизборния щаб на Румен Радев във връзка с казуса за гражданството на Петков. Според тях тя е трябвало да бъде съгласувана с всички членове на инициативния комитет. Те изразяват несъгласие с това, че според тях инициативният комитет се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава".

   "Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд. В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение.", се казва в позицията до медиите.

   Мая Манолова: Това е несправедливост към всички граждани

   Лидерът на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова бе лаконична. "Това не е само казусът "Кирил Петков". Това е казусът на десетки хиляди българи в чужбина, които са с двойно гражданство. Тази несправедливост в Конституцията трябва да бъде поправена!", написа тя в профила си във "Фейсбук".

    Костадин Костадинов: Поздравявам Конституционния съд

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа в профила си във "Фийсбук", че одобрява решението на Конституционня съд. Според него с това решение "нашите 12 конституционни съдии показаха, че все още има независими и честни институции, подвластни само и единствено на върховенството на закона и българския национален интерес. Уважаеми госпожи и господа от Конституционния съд, приемете моите почитания към вас!"

           БЗНС: Радев да оттегли кандидатурата си за втори мандат

   От партия БЗНС призова президента Румен Радев да се откаже от президентската надпревара, защото участието му в предизборната кампания би опорочило изборния процес. "Днес Конституционния съд обяви президентския указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката за противоконституционен. Това е поредното красноречиво доказателство, че Радев не е достоен да изпълнява функцията на държавен глава на Република БългарияВ случай че Румен Радев не оттегли сам кандидатурата си, отправяме апел към всички политически сили, заявили, че го го подкрепят, особено тези, които вчера поздравяваха Конституционния съд за готовността му да взема смели решения, да се откажат от своята подкрепа.", се казва в позицията на партията.

Тагове : ВМРО , Герджиков ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha