За бизнес климата в Русе, ролята и мястото на Общинския съвет в тая работа

За бизнес климата в Русе, ролята и мястото на Общинския съвет в тая работа
Публикация   20:28     26 Окт, 2021 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     663

  Каква е ролята на Общинския съвет в Русе, каква е ролята му, дали стимулира или не бизнеса в града. Това бе изказването на журналиста Румен Николаев по време са извънредното заседание на постоянната екокомисия, свикана на предложи „да се извърши ОВОС на проект, за което РИОСВ е дала две различни становища.

   От повече от 25 години съм журналист, който наблюдава и пише предимно за бизнеса в Русе. За това време, категорично мога да кажа, че институцията РИОСВ е клатена накъдето духне вятърът. Г-н Дауд Ибрям, като директор на РИОСВ, бе грозно уволнен за това, че защитаваше може би единствен тогава русенци. Тогава никого не го интересуваше Монтюпе, повече от година той даваше информация, аз пишех, че този завод замърсява въздуха с вещества, които тровят здравето на гражданите на Русе. Понятието „миризма на бакелит“ за първи път я чух от него, когато исках да ми каже на какво точно мирише тази отрова.

   Какво е показателно за мен в случая с ДД „Логистика“. Ами той се разглежда горе- долу като с Ковид ситуацията- всеки използва инвестиционното намерение както му харесва.

    Общинският съветник иска всичко за разбере, но без нищо да е прочел предварително, и да вземе съдбоносно решение за един или друг бизнес. Интересно е тогава защо са тези институции… ако те не струват нищо, или да бъдат принудени да работят, или да се закрият…

   И всичко да се решава на площада… както е било някога в древна Гърция. Само че трябва ли да има експертиза и къде е мястото тя да се дава?

   Защо говоря за общинските съветници? Защото чист от тях, както и част от политическото представителство, се храни от проблемите на бизнеса по най-грозния начин. Темата за въздуха в Русе и като цяло екологията в града, сериозни и важни неща, които често се преекспонират от едни и същи лица, най-вече партийно обвързани.

   Много е грозно. Това категорично не трябва да се допуска, казвам го като гражданин, като избирател… Общинските съветници получават едни пари, каквито сами си гласуват /друг е въпросът дали трябва това да е така/, без някои от тях през целия мандат да не са свършили работа за пет пари, но да са първи на банкомата. / на г-н Пазарджиев първоначално не му се вярвашe, но после се съгласи, че активните са не повече от 15-на души/.  А заплатите на общинските съветници идват от този бизнес, който така повърхностно и тенденциозно понякога използват.

   Всеки един, който си помисли да прави бизнес в Русе, да вложи някакви пари в града, първо се интересува от бизнес климата. Има и строго определени процедури как да се случват нещата, че в крайна сметка последна дума има РИОСВ, а не някакви малобройни групички в и извън местния парламент. Те си позволяват да говорят от името на гражданите на Русе, без никой някъде да ги е припознал като техни представители или да ги е упълномощил за техни защитници.

   Темата за чистия въздух вече се превръща в мантра, удобна за безуспешни мераклии да се изявяват като политици и злоупотребяват със страховете на хората.

   По този начин Русе няма нито да привлече нови инвеститори, след като който и да се появи, да трябва да преминава през процедурата ОВОС, защото така се харесва на общински съветници, вживели се в пазители на здравето на хората и на природата.

     Източник: https://rousse.info/%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81-%

d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%

d1%80%d0%be%d0%bb%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be/

  

Тагове : бизнес климат , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha