Неделя, 28 Април 2024

Нона Йотова: „На държавно ниво трябва да се промени методиката на бюджетирането на културните институции.“

Нона Йотова: „На държавно ниво трябва да се промени методиката на бюджетирането на културните институции.“
Публикация   14:41     25 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     451

   Русе е първият европейски град в България. Ако  говорим за  култура, след Освобождението тя започва именно от Русе. Идеята за създаване на Доходното здание би трябвало да е основа за развитието на културата в България. А именно, театрите да имат доходи от представленията и събитията, които се случват на тях на татеритория. Тази идея е част от културната програма на БСП: реална, законова възможност, приходите от творческите изяви на културните институции да остават за тях.

   Един от основните проблеми, в областта на културата, който трябва да бъде решен е субсидирането от Държавата. То трябва да бъде равно с това, което отива за столичните театри.

   Задължителни и спешни промени са необходими в закона за меценатството, като бъдат въведени реални данъчни облекчения за компаниите, които желаят да спонсорират културата. Този процес трябва да минава директно през Министерството на финансите, а не да се затлачва през тежката администрация на Министерството на културата.

    Русе винаги е бил културна столица на България. И това трябва да се развива, а не с години да не може да се ремонтират сградите на Операта и на Театъра. Като и двете са от национално и културно-историческо значение. На държавно ниво трябва да се промени методиката на бюджетирането на културните институции.

    Делегираните бюджети доведоха и трайно настаниха чалгата, халтурата в театъра, както и неграмотността в образованието. Нещата са много свързани. А в Русе са свързани и с пътната инфраструктура.

   При огромните възможности на един град от международно значение, да няма мобилност по суша, въздух и вода е немислимо. За съжаление, това е един от големите проблеми изобщо на Русе. Но това е и огромен проблем за културата в Русе. Един актьор, за да изиграе едно представление в София и да се върне в Русе ще изгуби от своите доходи, вместо да спечели. Да не говорим за пътувания на цели спектакли, били те в театъра, операта или концертни. В днешни времена, културата да няма мобилност е нещо немислимо.

   Имам и моя лична идея, която беше в алтернативния бюджет на БСП в 44-тото Народно Събрание: 15 милиона за половин работна заплата на артисти и режисьори, които да водят театрални състави към гимназиите. За щастие в Русе има многогодишна практика в това отношение и именно вярата и желанието на младите да се занимават с изкуство ме карат и аз да вярвам, че е възможно.

   Русе е и е възможно да бъде културна столица на България.

 

Тагове : Нона Йотова ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha