Петък, 20 Септември 2024

ВМРО чества 128 години ВМРО – сила, безсмъртие, чест и достойнство!

ВМРО чества 128 години ВМРО – сила, безсмъртие, чест и достойнство!
Публикация   23 Окт, 2021   /     akcent.bg   /     361

    Днес ВМРО-Русе отбеляза 128-годишнината от учредяването на Организацията с полагане на цветя пред паметната плоча на тайните офицерски братства до сградата на Пети пехотен дунавски полк. Кратко слово към присъстващите на тържеството и думи на признателност към  героите, загинали за свободата на Македония, отправи Траян Тотев - водач на листата на ВМРО в 19 МИР-Русе.

   По повод събитието в съботния ден членовете на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България" бяха подготвили за русенското гражданство музей на открито, който даде възможност на желаещи от всички възрасти да се докоснат до военната тема чрез архивни оръжия от различни епохи. 

      Историята на Организацията:

   На 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация, която е създадена по примера на БРЦК, ВМРО бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

   Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

   След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Тагове : ВМРО , честване , 128 ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha