Обсъждат цената на водата за русенци на 29-ти в КЕВР

Обсъждат цената на водата за русенци на 29-ти в КЕВР
Публикация   22 Окт, 2021   /     akcent.bg   /     1748

С колко ще поскъпне и откога ще бъде разписано в бизнесплана на ВиК Русе

   Цената на водата и на тока са двете основни пера,  които гражданите потребяват. За съжаление обаче резкото, и то в пъти поспъване на електроенергията, се отразява и върху цената на питейната вода.

  Предстои на 29 т.м. ВиК Русе да представи в  КЕВР и да бъдат обсъдени параметрите на актуализирания бизнесплан на дружеството, съобщи за Акцент.БГ управителят на дружеството инж. Сава Савов.

  Акцент в дебата ще бъде стряскащия скок на ел. енергията, предвид факта, че русенци пият помпажна вода /40 на сто от цената на куб. метър вода отива за ток, за да може да стигне до града от кладенците/.

  Като един от вариантите да не се получи драстично увеличение, от ВиК дружеството предвиждат тази тежест да се покрие от други пера в бизнесплана, поясни инж. Савов.

   През юни ВиК Русе представи в КЕВР петгодишен бизнес план, в който бяха увеличени социалните разходи на база споразумение на национално ниво между синдикати и МРРБ  за ВиК сектора.

  Заложената ел. енергия е била 123 лв. за киловатчас, а предвидените инвестиции- в рамките на договора с Асоциацията на ВиК.

   От страна на държавния регулатор следват забележки по отношение повичаване на качеството на услугата и по-конкретно- увеличаване дела на инвестициите.

   Така в бизнес плана, който е утвърден и е действащ в момента, увеличението на цената на водата за един куб. метър е с 10 ст. на годишна база за петгодишния период.

   Предстои да стане ясно какви механизми ще бъдат предложени и приложени, за да не бъде прехвърлена цялата тежест от поскъпналия 3 пъти ток.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha