Вторник, 21 Май 2024

Първа визита на новия румънски посланик Н. пр. Бръндуша Предеску в Русе

Първа визита на новия румънски посланик Н. пр. Бръндуша Предеску в Русе
Публикация   14:18     22 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     533

Ректорът на РУ проф. Белоев получи покана за среща в Румънското посолство

   Кметът на Община Русе Пенчо Милков посрещна днес новия посланик на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску.

   Двамата обсъдиха дългогодишната историческа връзка между Русе и румънската страна и как велики личности от българската история като Георги Раковски, Ангел Кънчев  и Христо Ботев са оставили своя отпечатък и в летописите на северната ни съседка. Н. Пр. Предеску призова за случването на още повече събития, допринасящи не само за икономическия, но и за културния обмен между двете държави.

   Пенчо Милков изтъкна отличния пример, който Румъния може да даде на България по отношение финансирането на общините. Там общините разполагат с много по-големи бюджети и подкрепа от централната власт, докато у нас местните власти са с малко източници на приходи, тъй като повечето данъци се събират от държавата.

 „Моя ключова задача е да покажа на управляващите, че Южна  Румъния и Северна България са един регион и трябва да се развиват икономически заедно“, заяви русенският кмет.

   Н. Пр. Предеску допълни, че с нетърпение очаква политическата ситуация в страната да се стабилизира и да бъде сформирано редовно правителство, пред което да настоява за строителството на магистралата, свързваща столицата с Румъния.

   „От румънската страна се очаква да построим още мостове на река Дунав, но за да се случи това е естествено и българите да построят повече пътища до Румъния“, каза посланикът.

   Разменени бяха и идеи за развитието на туризма в региона.

   „Считайте ни за ваш партньор“, каза в края на визитата Н. Пр. Бръндуша Предеску.

     Н. Пр. Предеску се срещна и с областния управивел и част от екипа му.  Борислав Българинов постави въпроса и за възобновяване на автобусната линия между Русе и Гюргево, както и увеличаване на пътническите влакове между Русе и Букурещ.

     В Русенския университет пред Н. Пр. Предеску бе представена работата по проекти, международната дейност, румънските контакти и дългогодишното сътрудничество с над 20 университета и институции в Румъния. Ректорът на Русенския университет заяви желанието си да се развиват и надграждат връзките с Румъния. Проф. Белоев е доктор „Хонорис кауза“ на три румънски университета – Питещи, Констанца и Бакъу.

   Н. Пр. госпожа Бръндуша Йоана Предеску сподели, че поощрява и подкрепя стремежа на Русенския университет към интернационализация и покани Ректора – проф. Белоев на среща в Румънското посолство, където да обсъдят нови идеи и възможности за разширяване на сътрудничеството между българските и румънските образователни институции.

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha