Хакерска атака е причината за срива в системата за COVID сертификати

Хакерска атака е причината за срива в системата за COVID сертификати
Публикация   08:27     22 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     359

   Хакерска атака е причината за срива в системата за сертификати за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване и изследване, съобщава държавната фирма "Информационно обслужване". От снощи, като проблемите продължиха и през днешния ден (21 октомври), потребителите нямат достъп до сайта на националната здравно-информационна система или пък отварянето на интернет страницата е силно затруднено.

   Става дума за т.нар. атака "отказ от услуга" (DDoS), като целта ѝ е да се изчерпят ресурсите на дадена компютърна система и така да ѝ се попречи да функционира. "В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps", съобщава "Информационно обслужване".

   Държавната фирма твърди, че не е имало "пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители" и уверява, че има "специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции". "Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители - болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители, към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата", се посочва още в съобщението на "Информационно обслужване". Следва да се заключи, че медици по всяка вероятност ще продължат и

  "Информационно обслужване" твърди, че въпреки атаките, макар и със забавяне, е продължило издаването на сертификати срещу COVID-19, като от началото на деня до 15 часа са били изтеглени над 64 хил. сертификата. Около 16 часа системата е издавала над 15 хил. удостоверения за час.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha