6 партии влизат в парламента, битката ще бъде между БСП, ПП, ИТН и ДБ

6 партии влизат в парламента, битката ще бъде между БСП, ПП, ИТН и ДБ
Публикация   19:09     21 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     629

За Румен Радев биха гласували 51.2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22.5%

    Шест партии в 47-ия парламент, преднина за ГЕРБ - СДС от 7 процентни пункта и минимална разлика между следващите политически формации. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл Болкан", проведено сред 1009 пълнолетни граждани лице в лице с таблети в периода от 10 до 17 октомври по поръчка на БНР.

   Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, 54.2% от анкетираните казват, че със сигурност ще гласуват, а онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни, са над 20%.

   В парламента влизат шест формации - за ГЕРБ - СДС биха гласували 22.5% от гласуващите, за БСП - 15.1%, за "Продължаваме промяната" - 13.4%, за "Има такъв народ" - 12.2%, за "Демократична България" - 11.2%, а за ДПС - 10.8%. Близо до бариерата е и "Изправи се БГ! Ние идваме!" - с 3.7%. Под бариерата личат също "Възраждане" и ВМРО, съответно с 2.9% и 2.3%. Останалите гласове биха отишли при други формации.

   Данните от изследването показват още, че ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, за Румен Радев биха гласували 51.2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22.5%, за Мустафа Карадайъ – 7.9%, а за Лозан Панов – 6.2%. 

   Потенциален проблем на предстоящите избори "2 в 1" ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране - по отношение на активността и на самия вот", коментират от "Галъп интернешънъл Болкан", цитирани от БНР.

   *Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл Болкан" за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети сред 1009 пълнолетни българи в периода от 10 до 17октомври. То не отчита събитията от последните дни. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha