До понеделник няма да има глоби за обектите за липса на сертификат

До понеделник няма да има глоби за обектите за липса на сертификат
Публикация   12:19     21 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     548

Валидността на сертификата за преболедуване става 1 година

   До понеделник няма да се налагат глоби на обектите, в които има работещи без т.нар. "зелен сертификат", беше съобщено на пресконференция на здравното министерство. При проверките ще се издават само предписания. Вече наложените санкции ще бъдат отменени. Държавата ще осигури и безплатни антигенни тестове за всички засегнати. Те ще си взимат от Регионалните здравни инспекции.

   "Разбира ме, че има неясноти и въпроси около новите ограничения, защото подобна мярка се прилага за първи път. В контакт сме с прилагащите ги", коментира здравният министър Стойчо Кацаров

   Документът за поставена първа доза в рамките на месец ще може да се използва като заместител на т.нар. "зелен сертификат" и с него е може да се влиза в заведения, молове, магазини, кина, театри и т.н., беше съобщено на пресконференция на здравното министерство. Той обаче ще може да се ползва само на територията на страната.

   Другата новина от днес е, че валидността на сертификата за преболедуване ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, Одобрение на такава мярка има от два експертни съвета, днес се чака мнението на трети. Удължаването на срока ще стане вероятно още днес с нова заповед на здравния министър. Удължаването ще се признава само на територията на страната.

   До понеделник от сайта на Националната здравно-информационно система ще може да се извади зелен сертификат за преболедуване, установено и с антигенен тест, но направен в лицензирана лаборатория.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha