Битката на предстоящите избори е „Вижте какви са некадърници“ и „Не забравяйте зулумлуците на ГЕРБ“

Битката на предстоящите избори е „Вижте какви са некадърници“ и „Не забравяйте зулумлуците на ГЕРБ“
Публикация   09:06     21 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     465

   Има доста различни неща от предишните избори. Първо трябва да кажем, че това, което изглежда някаква сложна битка между много партии, фактически не е точно така. Де факто имаме битка между два субекта, два мозъчни тръста ако щете, два политически центъра, два щаба. Това коментира в интервю за Фокус социологът Кольо Колев.

   „От едната страна е щабът на за запазване на статуквото. Целта на занятието тук е пределно проста – разпръскване на гласовете за промяна, невъзможност за съставяне на правителство и съответно под лозунга: „Погледнете ги какви са некадърници“ възраждане на статуквото – Гешев е радост, Бойко Борисов на бял кон и т.н., като за целта, разбира се, се използват всички средства: бой, огън по Радев, по служебното правителство, пускане на партии със странни обтекаеми лозунги за чиста и свята република, смяна на системата, Велико Народно събрание и т.н. – неща, които сме ги гледали достатъчно… Втората група условно казано, е за промяната. Тук основното е фокусирано върху новия политически субект „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев. Като идеята е той да послужи като мост, като лепило между отделните партии на промяната. Условно казано, това е партията на здравия разум, която да успее да слепи отделните парчета, по някой път воюващи дори помежду си, на партиите, които заявяват, че искат да сменят управленския модел. Тук акцентът, разбира се, основните акценти в този център е: „Не забравяйте золумлуците на ГЕРБ“ и „Това, което ни се случва в момента, е в резултат на ГЕРБ и ДПС“, описа най-общо предизборната ситуация Колев.  

   По неговите думи данните дотук показват, че нито една от политическите формации – и формацията на Слави Трифонов, и на Корнелия Нинова, и „Демократична България“ няма да могат да имат някакво доминиращо мнозинство, което да им позволи, от една страна, да диктуват нещата, а от друга страна, без всички тях ще бъде невъзможно съставянето на управление. 

   „Както казах, и в двата лагера текат битки – ето, в този лагер на промяната също: Корнелия Нинова иска да бъде в лагера на промяната, но едновременно с това да подритват другите по един или друг начин, за да нейната партия да бъде доминираща. В този смисъл едва ли не да има главната дума и тя да може да каже: „Ето, ние сме най-силните между партиите на промяната“. Според мен, малко глупава игра поради простата причина, че това, което ясно се вижда, е, че те трябва да изградят мостове помежду си, а не да се ритат помежду си. Защото без мостове помежду им те няма да могат наистина да осъществят основната си цел, която са декларирали, а именно смяната на този тип управление, което демонстрира ГЕРБ. Но разбира се, помощта в политиката не е доминираща черта на нашите географски ширини“, подчерта Колев.

Тагове : избори , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha