Четвъртък, 16 Май 2024

Красен Станчев с три възможни сценария след парламентарните избори

Красен Станчев с три възможни сценария след парламентарните избори
Публикация   08:53     21 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     204

Президентската кампания и прекалено битова, не се говори какво може да се подобри и да се прави по друг начин

   Президентската кампания е прекалено битова според доц. Красен Станчев от СУ. В кампанията за президент и вицепрезидент се залага по-скоро на всекидневните отношения в политиката и се търси ефект по повод облика на този, който е кандидат, а не се обсъждат де факто функциите на президентската институция – какво може да се подобри и да се прави по друг начин.

   Доц. Красен Станчев очерта три възможни сценария след парламентарните избори.

   „Единият - ако БСП, ГЕРБ и ДПС имат мнозинство, да съставят правителство и да продължат онова, което бе започнато от двете служебните правителства – да въвеждат ред в публичните финанси и в управлението на закона. Това е в техен интерес, тъй като те са онези, които до момента са били по някакъв начин облагодетелствани от това, което се случва и за да запазят своите грубо казано придобивки, могат да въведат управление на закона и друг да не може да прави тези неща, които бяха правени след 2009 година. Вторият сценарии, който е по-малко вероятен – партиите, които са по-скоро за реформи, да съставят правителство. Третия вариант, който е втори по вероятност, е да има още един път избори“, допълни доц. Красен Станчев.

   Доц. Красен Станчев е един от организаторите на петата международна конференция по „Публична администрация“ за "Публичното управление след 2020: Какво знаем, когато не знаем нищо?", която ще се състои през следващите два дни. Дискусията ще започне с наскоро издадена книга, в която се разглежда какво казват 15 световни религии за държавното управление.

   „Идеята е да дадем някаква рамка, в която да се мисли по какъв начин политическият процес функционира в общества на свободни индивиди. Когато има свободни индивиди, те отговарят за своите деяния и искат от своите представители също да бъдат отговорни“, допълни той.

   По темата за върховенството на закона със свои доклади ще участват Рашми Рашман от Международния трибунал за Руанда, Марек Татала от Фондацията за икономическа свобода и форум за гражданско развитие и Здравка Калайджиева, до неотдавна представител на България в Европейския съд за човешки права.

   Сред темите на конференцията ще бъдат още нестабилните финансови политики и инфлационни напрежения. Според доц. Красен Станчев инфлационните напрежения зависят от поведението на централните банки, най-вече на Федералния резерв и Европейската централна банка.

   „Последните две седмици Федералният резерв дава сигнали, че те ще спрат печатането на пари и вероятно ще вдигнат лихвите в обозримо бъдеще, да речем шест месеца, което ще укроти инфлацията. Другото нещо, което ще изчезне след около половин година, е ефектът от възстановяването на икономиката. Възстановяването е донякъде вследствие на изкуствено спиране, затова много бързо тръгва колата на икономиката, в момента всичко се търси и цените се качват, което е естествена инфлация. Трето, не по значение, специално за Европа, ще бъде ситуацията на пазара на енергийни ресурси, която е повлияна от една страна от странни политики в областта на премахване на едни отрасли и въвеждане на други, а от друга страна е свързана с промяна в много международни договори“, обясни доц. Красен Станчев.

   Едно от решенията за енергийните проблеми в обозримо бъдеще е производството на електроенергия от сероводород, допълни доц. Красен Станчев. Това, по думите му, ще премахне необходимостта от внос на природен газ и ще развие технологиите у нас.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha