Странни ситуации в РИОСВ около проекта за фабрика за балони "ДД Логистика" позволяват химическо производство без ОВОС

    Странни ситуации в РИОСВ около проекта за фабрика  за балони
Публикация   17:16     20 Окт, 2021 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     8036

Цялата кореспонденцията от страна на екоинспекцията с инвеститора се е водила в отсъствието на директора на контролната институция, той разпорежда публично обсъждане

   Инвестиционното намерение за изграждане на предприятие  за производство на каучукови балони, ръкавици и презервативи,  ще трябва да премине процедура по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Това гласи становищеторешението на РИОСВ, подписано от директора Анатоли Станев на 1 октомври.

   Инвестиционното предложение  на дружеството "ДД Логистика" предвижда изграждане на инсталация за производство на латексови продукти (балони, ръкавици и презервативи). В нея ще работят 95 души на три смени, а от 12-те производствени линии ще излизат между 340 000 и 480 000 изделия на ден.

Последното становище на  РИОСВ в лицето на изп. директор е да издаде Становище за необходимост от ОВОС.  То не приема  издаденото близо три месеца по-рано становище за необходимост  от директора на дирекция "Превантивна дейност"  проектът да мине без ОВОС, както и  твърденията на възложителя , че  в процеса на  производство на латексови изделия няма да се отделят вредни емисии и летливи вещества. Те идентифицират поне три потенциални източника на замърсявания на въздуха с използвани в производството вещества, като споменават и вероятност от разпространението на силно миришещи вещества.

   Под съмнение е поставена възможността наличният 30 кубиков резервоар да се справи с обемите и спецификата на производство, което е  наложило да се изиска  изгражданена собствена пречиствателна станция на територията на площадката. "Очаква се постоянно, дълготрайно отрицателно въздействие върху компонентите- атмосверен въздух и води", пише в документа, качен на страницата на РИОСВ.

  Всъщност най- интересно и впечатляващо в случая е фактът, че всичките четири кореспонденции с управителя на  "ДД Логистика" се случват, случайно или не, когато изпълнителният директор Анатоли Станев е в отпуск или командировка.

 Първоначалното становище за липса на необходимост от ОВОС е дадено със заповед  от 06.07. т.г. на заместващата Станев  Анелия Николова- директор на дирекция "Превантивна дейност".  Директорът е бил в отпуск и се връща на работа ден след издаване на Решението.

   Скоро след това става ясно, че Николова, която е имала такива правомощия за заместване, но са били изтекли на 30 юни. Така този и всички останали всички актове, подписани от нея в периода 1-7 юли 2021 г., са отменени.

     Три дни по- късно е издадена Заповед, на 09.07, с която се отменя Решението за липса на ОВОС, издадено от Анелия Николова поради "представителна компетентност по заместване". На 12 юли е изпратено и уведомление до управителя на дружеството- инвеститор Галимир Енчев, че Решението на РИОСВ да няма ОВОС на проекта, е нелигитимно и ще бъде изготвено ново.

  Пред Акцент.БГ Анатоли Станев заяви, че е научил за преписките между  "ДД Логистика" и РИОСВ, от началото на април 2021 г, както и за взетото Решение от 6 юли , след като се връща от отпуск два дни по-късно. А и просто е било късмет да се разбере, че Николова е издала този документ, без да е имала вече правомощия.

     Потърсена по телефона за коментар, г-жа Анелия Николова отказа среща или да отговори по телефона на три въпроса, скривайки се зад пресслужбата, където да бъдат зададени предварително и писмено.

  А те са:

  Случайно ли се е случило така, че кореспонденцията с "ДД Логистика" се е водила единствено в отсъствието на директора Анатоли Станев цели три месеца?

  Кое е наложило толкова спешно да бъде издадено становище от г-жа Николова два дни преди връщането на  директор на работа?

   Нормално ли е становището и за липса на ОВОС за дейност, предполагаща прозводство на химически продукти, да контрастира силно с това на директора на РИОСВ, предвид и чувствителността на русенци по темата чист въздух?

   Всички действия по случая на Анатоли Станев в качеството му на  директор след 6 юли са  отменени от министъра на околната среда и водите, като се иска ново произнасяне от РИОСВ- Русе. А то е извършено на 1 октомври и е противоположно на позицията на г-жа Николова.

  Междувременно от ДД "Логистика" е изпратена нова жалба до министъра за отмяна на становището за необходимост, издадено от Станев на 1 октомври и да се издаде ново, в което необходимостта от ОВОС да отпадне.

  Предстои да стане ясно каква ще е позицията на министерството.

  Собственикът на фирмата "ДД Логистика" Красимир Даков потърси връзка с Акцент.БГ след публикуване на текста и изрази несъгласие с част от изнесената информация. Той предостави документи, които показват по-детайлно становище на експерта, което РИОСВ е ползвало по проекта. В него се казва, че експертизата, която е била направена първоначално, не са били дадени всички документи, с които РИОСВ е разполагала.

   Даков прави и различно тълкуване на издадената от министъра на МОСВ Решение след жалба на Възложителя, в което според него се иска само Решението за ОВОС от 06.10 да бъде изпълнено до частта подпис от страна на легитимния директор, а не промяна в становището. Той изрази убеждение, че документацията по проекта е напълно изрядна и че предстои това да го докаже.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha