Вторник, 21 Май 2024

Олео протеин пусна в действие озонираща система за пречистване на въздуха

 Олео протеин пусна в действие озонираща система за пречистване на въздуха
Публикация   08:20     20 Окт, 2021 /     текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ   /     1670

Близо половин милион лева "Булмаркет груп" инвестира в два скрубера и новото съоръжение

    "Олео Протеин",  дъщерна фирма на "Булмаркет груп", започна 72-часовите проби на инсталацията  за пречистване на въздуха с озон в цеховете на фирмата. Целта и е намаляване до мининум на миризмите, свързани с производствения процес и отстраняване на дисфомфорта на част от жителите на Мартен.

Не става въпрос за някакви вредни газове, обяснява управителят на дружеството Милен Атанасов. Това са различни аромати, които с е отделят при изпичане на зърното преди пресоване, основно водна пара и ароматни вещества.

   До избора на тази инсталация се стигна след преговори с фирми, работещи в тази област от Стара Загора, от Варна, от фирми в Западна Европа, които са инсталирали свои съоръжения.

   Проучвателният процес продължава повече от половин година. Фирмата, с която е сключен договорът, има действащи инсталации в Биовет- в Пещера и в Разград.

  Системата, която всъщност извършва озонирането, е доставена преди две седмици, след което е имало период на настройване, свързване с въздуховодите и от вчера вече е пусната в действие.

     За отбелязване е, че към самата система има датчик, който измерва изпускания озон в помещенията, който не трябва да превишава определена норма. При евентуално наличие на промяна в параметрите датчикът спира работата на системата и пуска автоматично SMS до сервизните работници и  до мениджмънта.

   В системата има разположени множество клетки, които превръщат обикновения въздух в озон. Атмосферен въздух се подава към съоръжението от съществуваща в завода компресорна станция,  изсушава се, след което се превръща в озон.

  Защо озон? Озонът има свойството да разкъсва дългите връзки на ароматните съединения и да неутрализира ароматите. Това води до премахване или свеждане до минимум на усещането за миризми.

   За отбелязване е, че в целият производствен процес не се използват абсолютно никакви химически препарати, акцентира Атанасов.

   Друг важен момент, който е за отбелязване, че системата в Олео Протеин е адаптирана към параметрите на производство. Съществува и резервен капацитет при необходимост, който може да бъде използван.

   Процесът на обезмирисяване на въздуха в производствените помещения е концентриран при две устройства- пекачът, където се изпича слънчогледа. При изпаренията в зависимост от влажността на суровината се изпарява влагата и се появава миризма. Това по нищо не се различава от момента на печене на семки във домашната фурна, но без да бъдат осолявани, още по описателно управителят на Олео протеин пресъздава процесът. Парата се улавя и преминава през воден скрубер, за който вече Акцент.БГ преди повече от година писа.

   Второто устройство е охладителят- след като се извлече част от маслото,експелерът се охлажда преди последваща обработка, при което отново се отделят вече познатите аромати. Този процес също се осъществява през воден скрубер.

 Изходите след двата скрубера се обединяват, след което се провежда "озоновата терапия".  Смесването на озона с производствения въздух продължава 2,5 секунди в специален реактор, където се разрушават дългите ароматни връзки. След което излиза в атмосферата.

   Инвестицията, която е направила до момента в пречиствателните съоръжения- двата скрубера и озонатора, е близо половин милион лева по сведение на Милен Атанасов. Отделно и поддръжката и експлоатацията му изискват не малки ежемесечни  разходи. И той още веднъж подчерта, че тези средства не са свързани с никакви изисквания или предписания от страна на контролните органи, а решение на мениджмънта на компанията в отговор на недоволството на малка част от жителите на град Мартен.

 

 


  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha