Петък, 20 Септември 2024

10 октомври – Световен ден за психично здраве

10 октомври – Световен ден за психично здраве

      10 октомври е Денят, посветен на психичното здраве. Това  е ден за образование и гласност за психичното здраве, както и за борбата против стигмата на психичните заболявания в обществото.  Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 oктомври 1992 година и първоначално стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър.

   Тази година той ще премина под мотото - "Грижа за психичното здраве на всички: да го направим възможно!", съобщават организаторите от Портал на пациента, Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), СЗО -България, Фондация "В помощ на здравето", Фондация "Глобална инициатива в психиатрията" и Уницеф - България, които организират и информационната кампания "Победи депресията!".

   Основната цел на кампанията ще бъде да се намали страданието на хората с депресивно разстройство и техните семейства, както и да се предотвратят инвалидизиращите последици, произтичащи от нелекувани психични състояния.

   "В момента изграждаме специализирана секция с информация на Портал на пациента. Надяваме се, че ще бъде полезна на цялото ни общество", съобщи д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България.

   В България поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве, много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят. Цената на подходящо лечение за психиатрична или психологическа помощ в България е висока и не е широкодостъпна, се казва в съобщението. Здравната система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до най-подходящото лечение. Депресията възниква по целия спектър и е трудно за диагностициране състояние. Симптомите могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Депресията често се проявява и с други психични проблеми, се казва още в съобщението.

   През януари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на новия коронавирус за извънредна ситуация с международно значение по отношение на общественото здраве. СЗО посочи, че съществува висок риск заболяването, причинявано от коронавируса от 2019 г. (COVID-19), да се разпространи и в други държави по света. През март 2020 г. СЗО обяви оценката си, че COVID-19 може да се определи като пандемия. СЗО и органите в областта на общественото здравеопазване по целия свят предприемат действия за ограничаване на разпространението на COVID-19.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha