Проф. Даниел Вълчев за Кирил Петков: Независимо дали си завършил Харвард или четвърти клас на село, трябва да спазваш Конституцията

Проф. Даниел Вълчев за Кирил Петков: Независимо дали си завършил Харвард или четвърти клас на село, трябва да спазваш Конституцията
Публикация   08:38     06 Окт, 2021 /     akcent.bg   /     583

    "Проф. Герджиков е една добра кандидатура за президент. Той е много сериозен преподавател, академичен човек, солиден учен, диалогичен във всички свои превъплъщения през годините".

    Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по БТВ проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ "Свети Свети Климент Охридски“. "С кандидатурата му ще се получи истинска кандидат-президентска надпревара. Много е важно да се опитаме да отделим парламентарните от президентските избори и да няма "партийно запалянковско нахъсване“ тогава, когато избираме президент. Проф. Герджиков може да даде такъв тон“, добави той.

   "След 5 години смятам да се кандидатирам за президент и съм поканил колегата Марчева за мой вицепрезидент, заявих го полушеговито преди десетина дни по телевизията и няма да се отметна от това", каза още Вълчев. Даниел Вълчев: Кирил Петков не е десен човек Даниел Вълчев: Кирил Петков не е "десен човек" „Основната функция на Народното събрание е да приема закони. Текущото такова ще е вероятно първото, което за два месеца няма да п... Прочети повече Професорът отбеляза, че Конституцията трябва да се зачита от всеки български гражданин. "Независимо дали си завършил Харвард, Магнаурската школа или четвърти клас на село, ти трябва да спазваш Конституцията", заяви той, коментирайки случая с канадското гражданство на Кирил Петков.

   "Няма нищо лошо млади хора да влизат в политическия живот на България. Това, което мога да кажа в случая обаче е, че тази формация има своите симпатизанти, но всичко това минава през казуса, за който аз споменах преди малко. През последните години, тук и ГЕРБ имат вина, се научихме никой от управляващото общество да не казва "извинявайте“. Това е най-елементарното и естествено нещо", коментира Вълчев случая с канадското гражданство на Кирил Петков.

   "Уважението към правилата е важно“, добави той. Тук имаме формално нарушение на Конституцията. Добре, формално е, но е нарушение. Той е питал някакви юристи, те са му казали хъката-мъката и той е решил, че нещата са наред. Добре де, ама Конституцията, както преди малко споменах - няма значение дали си образован или не, тя е висше право за всички. Целият въпрос е около това дали е било налице второ гражданство към една определена дата. Все едно да кажа - от утре искам да съм разведен (да ме извини жена ми, ако гледа в момента) и да кажа: "Скъпа, напускам те".

    Уважението съм правилата е вече нещо важно. И чувството, че правилата са за другите, а не за нас, "първата категория", това не е добър сигнал за обществото", категоричен бе проф. Вълчев. Деканът на Юридическия факултет в СУ коментира и казуса с Петър Илиев. „Миналият понеделник етичната комисия на Софийския университет излезе със становище, което доста подробно проследява какви са съответствията между един дисертационен труд на един наш колега и книгата на друг наш колега.

    Докладът е публикуван и представен на ректора, като той ми изпрати искане и по силата на наредба, според която, когато са налице данни за плагиатство, ние не сме установили данни за плагиатство в дълбочина, но има такива данни. Съответно факултетен съвет от трима души прави втора проверка и на базата на тяхното становище се предлага на ректора дали да бъде предотвратено трудовото правоотношение на нашия колега“, обясни подробно процедурата Даниел Вълчев.

     В петък обаче Петър Илиев е депозирал заявление за прекратяване на своето трудово правоотношение със Софийския университет. Не е изработил едномесечното си предизвестие и е депозирал една заплата. „В съвременния свят всеки един пишеш човек трябва да бъде много внимателен, когато представя своите произведения и да бъде много коректен, защото много лесно се установяват подобни неща“, коментира той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha