Арт кафе гара Бяла създава атмосфера за приятни мигове и отмора

Арт кафе гара Бяла създава атмосфера за приятни мигове и отмора
Публикация   22:03     23 Септ, 2021 /     Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     2181

Арт центърът е приютил 3D кино, арт галерия на восъчни фигури и салони за срещи на млади и стари

  Още в предния мандат кметският екип на Бяла установява, че има сериозни дългове, свързани с изграждане на водния цикъл, с Депото за отпадъци, по които общината плаща сериозни лихви, средно над 4 процента. Така започва историята за изграждане на съвременен Арт център на гара Бяла, на мястото на някогашната детска градина на Латекс Бяла.  Това разказва пред Акцент. БГ кметът на община Бяла Димитър Славов непосредствено след официалното откриване на модерно и стилно Арт кафе с панорамна тераса.

   След преструктуриране със санкцията на Общинския съвет тези по тези заеми лихвеният процент падна на 1,8 на сто. Резултатът- продължихме да плащаме същата главница и остана един ресурс за инвестиционни цели от разликата в тази лихва от около 700 000 лева.

  Така вече имаше хоризонт идеята първо да закупим, а след това и да преустроим детската градина на гара Бяла, която е била ведомствена на Латекс Бяла, но от години не функционира.

   Откупихме градината доста изгодно и я преустроихме в едно добро място за приятно и смислено прекарване на свободното време- Арт център Бяла.

  

   В него ще има читалищен салон, тъй като до момента на територията на гара Бяла нямаше. В Центъра има Арт галерия с восъчни фигури на личности, свързани и с Бяла, и с националната ни история- Колю Фичето, Панайот Волов, Юлия Вревская, на Петко Славейков, който е учителствал в Бяла, както и на Александър II, и на младия Батенберг, получил първия си орден в Бяла,

   Към всичко това, обединяващо целия този замисъл, се явява и вече работещото Арт кафе. Към него ще има зона за гостуващи изложби, а от панорамната тераса се открива една наистина впичатляваща гледка към обновения район, където е и храм- паметникът "Свети Пантелеймон".

   И още нещо интересно- под тази тераса ще бъде и 3 D киното, което ще разполага с 46 места. В последните часове то вече се сдоби и с име- "Баронесата", което е своебразна препратка към почитаната тук Юлия Вревская.До месец и половина очаквам то да посрещне първите си зрители при спазване на всички действащи към него момент противоепидемични мерки.

   

Тагове : арт кафе , Бяла ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha