Вторник, 14 Май 2024

Красимир Дачев: Токът за бизнеса ще достигне цена от 500 лв. на мегаватчас

 Красимир Дачев: Токът за бизнеса ще достигне цена от 500 лв. на мегаватчас
Публикация   17:35     21 Септ, 2021 /     akcent.bg   /     464

   Цената на електричеството за бизнеса ще достигне още по-високи стойности и ще  достигне 500 лв. на мегаватчас до края на годината, което ще доведе до ръст на цената и за домакинствата. Това прогнозира в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. Според него декапитализираните предприятия, които нямат пари за инвестиции, ще почнат временно да спират. 

   Цената на тока на Българската независима енегрийна борса започна ударно да се повишава в началото на август поради силно потребление, недостатъчно производство от страна на най-голямата въглищна електроцентрала у нас ТЕЦ Марица Изток-2 и износ, възлизащ на около 1/3 от цялото производство на местните централи. В някои от пиковите часове цената надхвърли 400 лв. на мегаватчас. В последните дни тя варира между 200 и 350 лв. на мегаватчас среднодневно в сегмента "Ден напред".

   "Бизнесът компенсира ниската цена на тока за домакинствата и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лв., а бизнесът – 320 лв. на мегаватчас", добави още Дачев.

   Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на COVID кризата. През четирите летни месеци е имало бум, когато хората са започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

  "Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР. Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с "Газпром" да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме 3 пъти по-ниско и газта", изчисли Дачев.

   "Но за разлика от лятото и предишната криза, когато икономиката вървеше, независимо от пандемията – внасяха се вноски, зареждаха се пари. Сега хората ще излязат. Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето, например, Планът за възстановяване, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета", каза още зам.-председателят на БТПП.

   Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по политическа и популистка плоскост, а никой не се занимава със съществените неща. 

Тагове : ток , цена ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha