Събота, 23 Ноември 2024

Вече се мисли за удължаване на срока за електронното преброяване

Вече се мисли за удължаване на срока за електронното преброяване
Публикация   13 Септ, 2021   /     akcent.bg   /     970

   Националният статистически институт обмисля да удължи електронно преброяване, след затрудненията за ползването на сайта, през който става то в първите дни на процеса, казва в интервю за БТА председателят на НСИ Сергей Цветарски. Електронното преброяване започна на 7 септември и по план трябва да приключи на 17 септември. В първия и втория ден обаче хакерски атаки, генериращи фалшив трафик направиха на моменти невъзможно въвеждането на данни в системата.

   Данните на НСИ показват, че до 12 часа в неделя електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди домакинства. "Последните три дни, независимо от затрудненията, които имахме, се преброяват по около 100 000 души на ден. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме", казва Цветарски.

   Според него е нормално да се даде малко повече време за електронно преброяване, най-малко за да бъдат компенсирани първите дни. Финалното решението може да се вземе от Централната комисия по преброяването и правителството.

  Цветарски посочва, че атаките от типа "отказ от услугата" са идвали предимно от Китай, като при най-силната атака, трафикът е надвишавал 250 гигабита в секунда. Според него в България не е имало толкова голяма DDoS атака досега.

   Цветарски успокои, че няма опит за проникване и източване на данни от системата.

   Като основни проблеми пред електронното преброяване той посочи сбъркване на имейл, опит един и същ човек да се регистрира няколко пъти и затрудненията с отбелязване на местоживеенето на картата.

   Участването в преброяването е задължително по закон, като който не се включи е застрашен от глоба от 160 лева. След край на електронното регистриране тръгват преброители, като към момента процесът трябва да завърши на 3 октомври.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още