Новата стратегия на ЕС за управление на горските ресурси обсъди Асоциацията на общинските гори

Новата стратегия на ЕС за управление на горските ресурси обсъди Асоциацията на общинските гори
Публикация   09:25     10 Септ, 2021 /     текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ   /     635

Дивечът да стане собственост на собственика на гората е новата визия в синхрон с повечето системи в Европа

   На 8 и 9 септември 2021 г в месността Божура, община Средец, се проведе 35-то заседание на Асоциацията на общинските гори.

 Концепция за нова стратегия за лова и опазване на дивеча представи инж. Валентин Карамфилов, сътрудник към АОГ.

   Инж. Димчо Радев, директор на Югоизточно държавно предприятие, който е в състава на разширен ловен съвет заедно с Карамфилов коментира възможните промени в стратегията. Спред него в дългосрочен план ще е необходимо да се премине от регална система, при която дивечът  е държавна собственост към доминантна- дивечът да стане собственост на собственика на гората.

  Всъщност това е и новата стратегия на ЕС за управление на горските ресурси, каза Радев.

  Коментирани бяха и държавните ловни стопанства, които е добре да се запазят, а част от дивечовъдните бази да отпаднат. Отново да се акцентира на елитния ловен туризъм като източник на добри приходи, призова ощи Радев.

  Изразена бе позиция ловните дружини да се запазат като основна единици, а да има провяна в дружествата- те да съществуват в рамките на една горска териториална единица.

  Акцент бе поставен и върху областните планове за развитие, където да се предложи ползвателя да плаща и същевременно да се формират фондове.

   След сериозна дискусия бе гласувано и прието становище на Асоциацията.

  Бяха представени от изп. директор инж. Тихомир Томанов и коментирани предстоящите промени в нормативната уредба в сектор Гори и горско стопанство. Докладът на изп. директор на ИАГ до земеделския министър бе приет като информация за участниците в заседанието.

  Беше изразено отново становището, че горският сектор е необходимо да излезе от шапката на Министерството на земеделието и да съществува като самостоятелна структура.

  Участие в него взеха председателят Валентин Атанасов, кмет на Община Сливо поле, Христо Христов, кмет на община Болярово и зам. председател на УС, членовете на УС Иван Жабов- кмет на община Средец, Емил Илиев- кмет на община Струмяни, Ешреф Ешрефов, смет на община Омуртаг, Ангел Геров- кмет на Община Пирдоп. Участие в работата на управляващия орган взеха Калоян Илиев- кмет на община Ихтиман, председател на КС, Гигор Даулов, - кмет на община Чавдар, кметът на община  Созопол Тихомир Янакиев.

  Гости на заседанието бяха представители на горските структури в общини и членове на АОГ.

   По време на ралотната вечеря бе изпълнен и химна на Странджа "Ясен месец веч изгрява" от участници в събитието.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha