Четвъртък, 2 Май 2024

Андрей Райчев: "Българинът иска да го управляват по европейски - без да го крадат"

Андрей Райчев:
Публикация   07:54     07 Септ, 2021 /     akcent.bg   /     431

Това увлечение по служебните министри не е онова очакване на поредните спасители.

 

   Много трудно е да се каже какви ще са резултатите от новите избори, защото не се знае нищо за тази нова партия, за която се говори, свързана с двамата служебни министри - Кирил Петков и Асен Василев. Това заяви социологът Андрей Райчев по Дойче веле.

 Нейните бъдещи участници намекват, че ще я има, но като министри в момента коректно се въздържат от каквото и да било повече. Те не говорят за проекта, но той очевидно набъбва и в момента много трудно може да се прецени колко е голям. Участвах в една дискусия с политолога Стойчо Стойчев, който каза, че според него могат да съберат между 400 000 и 700 000 гласа, а това е много, каза Райчев.

   Ако го сложим в порядъка половин милион, получаваме една малко парадоксална картина. Не ми се вярва Трифонов да получи по-малко от половин милион - плюс-минус. Не вярвам ГЕРБ да получи нещо много различно пак от този половин милион, тъдява са и БСП, и ДБ. Та ако влязат и новите, стават пет по половин милион. Тук трябва да добавим и 300 000, които вероятно ще получи ДПС, а ако най-малката сегашна партия удържи - още едни стотина хиляди. Това е много интересна ситуация, в която никой не доминира, а имаме пет много различни партии, които ще трябва да излъчат правителство. Мен ако питате, този път ще успеят, добави Райчев.Според него то ще е коалиционно или програмно.

   А може би и някоя от националистическите партии ще влезе. Като съберем всичко това, излизат някъде около 3 милиона гласа. Тоест, това е обичайният брой гласоподаватели в България и вероятно в този порядък ще бъдат резултатите. Огромно значение има, разбира се, кой ще е първи от тези пет, но в крайна сметка то не е решаващо - само ще определи поредността на ходовете. Важното е, че трябва да правят коалиция и да отпаднат една част от разделителните линии, твърди Райчев.

    Към Трифонов очакването беше не толкова да ни спаси, колкото да ни отърве, смята Райчев. „Този ще ни отърве от онзи." Ако наистина е така, той просто не си изпълни задачата, въпреки че се опита. Това е провал не защото не съставиха правителство, а защото не ни отърваха от този вид система. Те го наричат „модела Борисов", но това не е „моделът Борисов", то е просто досегашното ни съществуване като някакви „присъдружни същества". А сега вече ние сме едни от европейците - и искаме европейско управление. Това увлечение по служебните министри не е онова очакване на поредните спасители. Не, това е просто желанието да дойдат някакви хора, които да управляват по европейски - без да те крадат. Или поне да крадат малко, невидимо, безшумно и не арогантно. Защото нещата, които тези министри разкриват на всяка крака, са потресаващи.  

   Той припомни, че в момента ГЕРБ и ДПС са в изолация, но "останалите пък се самоизолираха, най-вече помежду си. Тази изолация и тази самоизолация трябва да паднат, в противен случай българите ще изгонят парламента и ще поискат друг вид власт".

   Според него сме на избори на 7, на 14 и на 21 ноември - или само на 14 и 21 ноември. Ако Корнелия Нинова си спази обещанието да върне мандата на 7 септември, президентът Радев на 8 може да разпусне парламента - и тогава изборите ще бъдат на 7 ноември. Избори „2 в 1" той не искаше, но вече даде малко на заден и сега ми се струва по-вероятно, че ще даде на парламента още малко време, примерно за актуализацията на бюджета, и ще го разпусне на 15 септември. Ако го разпусне на 15, има право да обяви избори за 14 ноември. 90 на сто според мен е вероятността на 14 ноември да имаме „2 в 1", на 21 ноември втори тур на президентските. Втори тур е неизбежен, колкото и гласове да набере президентът, защото списъкът с кандидати е много дълъг и той няма как да спечели още на първи тур, добави Райчев.

   Според него политическиа проект „Петков-Василев" няма да е свързан с нова партия, защото няма време, но има странични ходове. Могат просто да вземат някоя съществуваща партия, както царят навремето направи, както Божков направи на предпоследните парламентарни избори. Другият вариант е през движение да влязат в някаква коалиция. Но те все още не са обявили какво са решили и можем само да гадаем, смята Райчев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha