Четвъртък, 2 Май 2024

"Има такъв народ" за медиите: Таван за финансирането с държавни пари, отговорност за главния редактор

Публикация   09:43     05 Септ, 2021 /     akcent.bg   /     299

   Печатни и електронни медии да не могат да получават държавно финансиране по проекти в размер на повече от 5% от годишния им оборот за предната година. Главният редактор на определена медия да носи отговорност за публикация в ръководеното от него електронно или печатно издание, когато под статията липсва име или е използван псевдоним.

   Това са част от идеите на "Има такъв народ" за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на печатни и медийни услуги, за чието внасяне днес съобщи председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. Документът е качен на страницата на Народното събрание, като вносителите са Йорданов, Светослав Балабанов, Филип Станев и Ивайло Вълчев. Промените в закона, който последно беше прекрояван по идеите на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който заедно с други народни представители направиха регистър на медиите и тяхното финансиране, идват в последните дни на 46-ия парламент и шансовете да бъдат приети са малки.

   Сред основните акценти в мотивите на законопроекта са колко е важна отговорността на главния редактор. Вносителите очакват с приемането на проекта да се "обогати информацията на регистъра на Министерството на културата и медиите да бъдат стимулирани да подават декларация с информация за действителния собственик и главния редактор, включително и ако получат финансиране пряко или косвено от държавата".

   Медиите са задължени до 30 юни всяка година да подават декларация към Министерството на културата, в която да посочват източниците си на финансиране и действителния си собственик. Във ведомството е сформирана работна група, която да изготви идеи за промени, тъй като към момента е трудно да се открият собственици на анонимни сайтове, които ползват чуждестранен хостинг.

     Медиите да не могат да пишат, че сте изяли баба си

   От "Има такъв народ" предлагат в случаите, в които се публикуват неподписани материали или такива от автор с псевдоним, отговорност за публикуваната информация да се носи от главния редактор, а не само от собственика на медията.

"Така главният редактор, който носи отговорността за редакционната политика на което и да е издание, ще е в правото си да прецени дали да пусне подобна информация и да поеме този риск, или да понесе той тази отговорност. Това означава голяма част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си", коментира в парламента Йорданов.

   Партията на Слави Трифонов предлага още медийните издания да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% от годишния им оборот. "Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че частните национални телевизии огромна част от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми и те зависят реално от властта... В крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламата и стойността на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране", коментира един от вносителите, Тошко Йорданов.

   Ограничението за общо финансиране до 5% от оборота се отнася за проекти, сключени с медии от държавни или общински власти или съответно техни фирми. Таванът ще важи и за проекти на Европейския съюз или от други международни финансови институции и донори. Възможност да се сключват такива договори ще имат само медии, които са регистрирани и за които е посочен и главният им редактор. Ако държавно ведомство или община сключи договор с нерегистрирана по закона медия, ще бъде глобена между 500 и 5000 лева, предвиждат още поправките.
Тагове : медии , ИТН ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha