Четвъртък, 16 Май 2024

Световните цени на храните отново тръгнаха нагоре

Световните цени на храните отново тръгнаха нагоре
Публикация   09:46     03 Септ, 2021 /     akcent.bg   /     413

   Световните цени на хранителните продукти отново са започнали да нарастват през август след два поредни месеца спад, тласкани от поскъпването на захарта, пшеницата и растителните масла, съобщи Организацията на обединените нации за прехрана и земеделие (ФАО - FAO), цитирана от Франс прес.

   Индексът на ФАО за цените на храните е нараснал с 3,1 на сто спрямо юли до 127,4 пункта и с 32,9 на сто на годишна основа. Показателят, измерващ месечната вариация на международните котировки на кошница от основни хранителни продукти, отново се доближава до рекордното му равнище от 137,6 пункта, достигнато през февруари 2011 година. Цената на захарта е скочила с 9,6 на сто за един месец поради опасенията от щети, предизвикани от сланата върху културите в Бразилия, най-големият износител на този продукт, обяснява ФАО в комюнике. Поскъпването обаче е било смекчено от добрите перспективи за производството в Индия и Европейския съюз, пише БТА.

   Цените на растителните масла са нараснали с 6,7 на сто през август на месечна основа. Палмовото масло се е върнало на исторически най-високите нива поради упорито продължаващите безпокойства за продукцията, която е под потенциала си, както и от прибягването до запасите поради недостиг в Малайзия. Цените на рапичното и слънчогледовото олио също са се увеличили.

   Цените на зърнените култури в света са нараснали с 3,4 на сто на месечна основа. Световните цени на пшеницата са скочили с 8,8 процента поради понижените перспективи за реколтите в много от основните страни износителки. В същото време цените на царевицата са се понижили с 0,9 процента поради подобряването на перспективите за производството в Аржентина, Европейския съюз и Украйна, което е компенсирало снижените прогнози за Бразилия и САЩ.
В световен план индексът на цените на месото леко е нараснал през август. Цените на овчето и говеждото месо са били подкрепени от китайския внос. При птичето месо за това е допринесло засилено търсене от Източна Азия и Близкия изток.

   В същото време цените на свинското месо са се понижили поради продължаващото слабо търсене в Китай и слабата динамика на търсенето в Европа.
Цените на млечните продукти леко са се понижили за един месец. Поевтиняването на млякото на прах в международен план в много силна степен е компенсирало покачването на цените на маслото и сиренето, отбелязва ФАО.

Тагове : цени , храни ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha