БСП като ГЕРБ е за избори 2 в 1

 БСП като  ГЕРБ е за избори 2 в 1
Публикация   17:37     01 Септ, 2021 /     akcent.bg   /     233

Утре депутатите ще решат дали президентските избори да са на 14 ноември

   "Датата, която ГЕРБ предлага за изборите за президент, е 7-и ноември, но освен това партията иска на тази дата да се проведат и изборите за нов парламент и да бъдат избори две в едно". Това заяви в НС депутатът Десислава Атанасова. предложението ѝ обаче не беше подкрепено от останалите партии. "Миналата седмица първи заявихме, че датата, която ние предлагаме, е 7-и ноември, за да има достатъчно време и за балотаж на 14-и, за да не е последната дата на ноември", коментира Атанасова. Тя допълни, че предложението на ГЕРБ не се възприема от останалите народни представители.

   "Няма да се подпишем под друго общо решение на парламентарните групи, тъй като държим изборите да са две в едно. Парламентарните и президентските да са на една дата, тъй като иначе много би паднала избирателната активност, особено на фона на четвърта вълна от коронавирус", каза още Атанасова.

   "На днешния Председателски съвет само БСП публично заявили такава позиция за избори две в едно. Ще се закупят допълнително 2400 машини, но ще е по-добре от три поредни недели избори и заплащане на членове на комисии", допълни Десислава Атанасова. 

     Президентските избори най-вероятно ще бъдат на 14 и 21 ноември, обяви пред журналисти председателят на Народното събрание Ива Митева. Проекторешението за насрочване на датата за президентския вот ще бъде разгледано като първа точка от дневния ред и гласувано от депутатите в четвъртък (2 септември). Според конституцията изборите могат да се проведат не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на настоящия държавен глава. Затова 21 ноември се явява крайният срок за провеждането на втория тур от президентските избори.

   Дали една от двете дати ще съвпадне и с датата на предсрочните парламентарни избори, които след провала на преговорите за третия мандат се очертават като единственият възможен сценарий, ще зависи от президента Румен Радев. По Изборен кодекс изборите за Народно събрание се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

Тагове : БСП , ГЕРБ , избори ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още