Сряда, 9 Октомври 2024

Инфлацията в Еврозоната достигна 10-годишен връх

Инфлацията в Еврозоната достигна 10-годишен връх
Публикация   01 Септ, 2021   /     akcent.bg   /     310

   Инфлацията в Еврозоната се ускори до 3% на годишна база през месец август, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

   Това е най-високото равнище на годишна инфлация в региона на единната валута от края на 2011 г. То представлява значителен ръст спрямо нивото от 2,2%, отчетено през юли, и е много над целевата стойност от 2% на Европейската централна банка. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 2,7%.

   През август най-голям принос за покачването на инфлацията в Еврозоната е имала енергията - ръст на цените от 15,4% на годишна база спрямо 14,3% през юли. Цените на неенергийните промишлени стоки са нараснали 2,7% на годишна база, а тези на храните, алкохола и тютюневите изделия – с 2%. Услугите са поскъпнали с 1,1%.

   Основната инфлация, в която не влизат цените на храните и горивата, е нараснала с 2% годишна база през август, следвайки ръст от 1,6% през юли.

   Тези данни може да разтревожат ЕЦБ, тъй като те надминават дори многократно завишаваните й прогнози за инфлацията през 2021 г. Следващото заседание на ЕЦБ е на 9 септември и на него трябва да вземе решение относно темповете на закупуване на облигации през следващото тримесечие.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha