Крум Зарков: „Годините забавяне на пътя Русе-Велико Търново се броят в човешки животи!“

Крум Зарков: „Годините забавяне на пътя Русе-Велико Търново се броят в човешки животи!“
Публикация   13:45     20 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     677

      Народният представител от Коалиция „БСП за България“ Крум Зарков попита за пореден път, от трибуната на Народното събрание, за изграждането на скоростен път Русе-Велико Търново. По време на Парламентарен контрол, днес,той постави актуален въпрос към пореден министър, на какъв етап е реализацията и какви са сроковете за приключване на проекта. Служебният Министър на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Виолета Комитова, направи преглед на свършеното от 2015 година до днес и даде прогнозен срок за завършване на проекта 2027 година.
     „Дълга история, която аз и русенци познаваме. На ясно сме, че много неща са се случвали по това трасе, точно колкото е ясно, че отсечката я няма.“ каза в репликата си към министъра г-н Зарков. „Разбирам, че остават още много неща. Търсеше се финансиране, после процедурни пречки, една програма, втора програма. Искам само да обърна внимание на всички, тези години се броят в човешки животи!“ заяви народният представител от Русе. Той призова г-жа Комитова, времето, за което ще бъде министър и политическата ситуация в България да не служат за пред текст и да не бъде позволявано работата да бъде забавяна с нито един ден. „Нека да работим така, че наистина да се случи. Това е онзи път, който може да позволи на Северна България да се оттласне от дъното и да заеме мястото, което има в развитието на страната, но по-важното е, че това е път, на който всеки ден се случват произшествия." заяви Крум Зарков.
     Ето какво става ясно от отговора на Министър Комитова: През 2015 година е идейният проект на стойност 700 хиляди лева; през 2016 е гледан на експертен съвет; 2016 следва доклад за ОВОС, доклад за оценка на съвместимост и подробен устройствен план за 200 хиляди лева. След това е започнато да се подготвя проектът да бъде финансиран по Програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“, но настъпва обжалване на ОВОС, затова ОВОС приключва 2019. Същевременно през 2019, по време на теренните проучвания, са установени 37 археологически обекти, които задължително трябва да бъдат опазени, предстои възлагане на тяхното проучване, след отчуждаване на  съответните имоти, към днешна дата това не е направено. На 16.04.2020 е направена предварителната проектна разработка. През 2020 е проведена обществена поръчка за определяне на проектанти на техническите проекти. Към днешна дата АПИ продължава да се занимава с този проект, който все още не е подготвен в окончателният му вариант. Към момента се извършва оценка на техническите предложения. Ако проектът се случи се предвижда да се финансира по програма „Транспортна свързаност 2021-2027“, която очаква одобрение от Европейската комисия. Като прогнозен срок Министър Комитова даде да се започне 2022 – да се завърши 2027.



 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha