След ценовия шок при яйцата, който предизвика влязлата от началото на годината в сила еврорегулация за "щастливите" кокошки, притесненията дали историята няма да се повтори сега са насочени към пазара на свинско месо. Причината е, че от началото на следващата година ще влезе в сила друга подобна регулация, която браншът гальовно нарича "веселите прасета".
Въпреки че от Агенцията по безопасност на храните уверяват, че 95% от сектора в България са вече подготвени за новите изисквания и няма никакви поводи за притеснение и скок на цените, производителите не са на съвсем същото мнение. Те прогнoзират известно поскъпване, макар и не шоково, в близките месеци, и то не само в България. Подобни са очакванията и в преработвателния сектор.
Извън прекия ефект за потребителите обаче директивите за хуманно отношение изнервят все повече производителите и им причиняват сериозни затруднения във време, в което кредитирането и инвестирането са проблем за животновъдния сектор. Още по-озадачаващо е, че България доброволно е приела част от незадължителните изисквания, които ще струват на бранша допълнителни инвестиции.
"Няма драма"
Към днешна дата в България се отглеждат 850 000 прасета в 196 ферми. Според данните на Агенцията за безопасност на храните само 12 от тях не са покрили изискванията, но 11 вече имат план за преструктуриране и ще бъдат готови да покрият новите изискания до края на годината. Само една ферма е проблемна и тя вероятно ще намали броя на животните под десет, което е и границата, над която действа директивата, обясниха от ведомството. Оттам бяха категорични, че няма никакви причини за поскъпване на месото във връзка с директивата, още повече че тя не изисква пълно преоборудване на фермите, какъвто беше случаят с неподготвените птицевъди при кокошките носачки.
Наскоро и земеделският министър Мирослав Найденов коментира, че "в страната ни няма драма по изпълнението на директивата на ЕС". Същото обаче Найденов твърдеше и по повод директивата за "щастливите" кокошки. Въпреки това сътресенията на пазара бяха факт, и то в европeйски мащаб.
Представителите на бранша обаче не са толкова уверени, че въвеждането на новите правила ще мине без ценови ефект. Възможно е свинското да поскъпне с 10% в близките месеци, заяви за "Капитал Daily" собственикът на фирма "Фаворит-97" и член на Асоциацията на свинарите в България Добрин Папазов. Преди месец неговата прогноза бе за поскъпване до 20%. По думите му инвестициите, които се изискват по регламента, никак не са малки. Например за изискването свинете майки да се отглеждат групово, а не индивидуално, трябва да се направи реконструкция на помещенията. За щастие повечето производители са ги направили отдавна.
Има обаче и изненади. "Някои от изискванията не са задължителни, но държавата ни ги е приела доброволно. Такова е например увеличените часове светлина в помещенията за отглеждане, за което също са нужни допълнителни инвестиции", казва той. Доброволно поет е и ангажиментът да се увеличи с 10% размерът на площта, на която се отглежда всяко животно, което означава, че в едно и също помещение ще се отглеждат по-малък брой животни. "Това са пропуснати ползи за животновъдите", смята Добрин Папазов.
"Ако се стигне до увеличение на цената на месото, това ще е заради някои доброволно приети изисквания над тези, които директивата изисква", казва и Димитър Роглинов, управител на свинекомплекс "Юделник" в Русенско. За пръв път тази година от националния бюджет бяха заделени средства за сектора, които обаче все още не са изплатени. "Румъния например също е приела допълнителните изисквания, но всеки свиневъд получава по 37 евро на животно. Ние не знаем кога, колко и при какви условия ще получим субсидии. Все още няма правила", казва Роглинов.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай