Откъде идва фобията Петък 13?

Откъде идва фобията Петък 13?
Публикация   08:12     13 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     586

* Тогава са съсипани тамплиерите, арестуват хиляди рицари

* Хотелите махат 13-ти етажи, фирми отказват сделки

   "Хотелът ни няма 13-ти етаж, изкачвайте стълбите!" "Няма 13-ти апартамент, търсете 12 плюс едно". Ако сте видели подобни надписи, няма смисъл да се учудвате.Страховете на хората, свързани с числото 13, което се брои за фатално, и особено от съвпадането му с петък, са на пръв поглед нелогични.

   Въпреки това десетки бизнесмени отлагат сделки на тази дата, купувачи отлагат покупка на жилища, художници отлагат изложби, а държави отлагат предлагане на правителства, ако петъкът и 13-та дата съвпадат.

   Смята се, че на този ден стават най-много катастрофи, започват най-много войни и има най-много разводи. Вероятно докато захранваме собствените си страхове, те захранват нас.Но откъде идва страхът от тази комбинация?

   Някои историци твърдят, че това е денят, в който е съсипан Орденът на тамплиерите. На 13 октомври 1307 година по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Били обвинени също, че вярват в така наречения Бафомет, който приема образа на черна котка. Затова и черните котки са прокълнати, точно както и 13-та дата.

   Стотици рицари били изгорени на клададруги били екзекутирани по-късно. Короната на Франция получава значителна част от богатствата на тамплиерите, заради които всъщност е бил и истинският процес на Жан дьо Моле - не за някаква си содомия.

   От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на Ордена.

   Друга версия гласи, че 13-ти е фатално число, защото в древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол. Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-а е картата на смъртта.

   Така легендата за фаталното 13 тръгва по света, а заради тамплиерите към нея е добавен и петъкът. И тъй като значителна част от уж прагматичните хора всъщност търсят упование в суеверието, страхът от петък 13 заема застрашителни размери.

   На тази дата дори и в настоящето мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни.

   Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

   Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. В някои страни, като например Испания, ако гостите са 13, се кани случаен 14-ти гост, за да "развали" лошия късмет на вечерта.

   В някои щати на САЩ, пък ви правят специална отстъпка, ако искате да се татуирате в петък, 13-ти, тъй като явно желаещите не са много. Каквото и да искате да нарисуват върху тялото Ви, ще платите само 13 долара.

   Има обаче и някои езически религии, за които датата 13 е на късмет. Според тях толкова са пълнолунията през годината.Психолози установяват, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет.

   Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък 13-и.

   Бегла проверка за това как мениджърите на компаниите отговарят на този ирационален страх показва, че повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

   Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

   Допълнителни факти показват, че на 13 декември 1907 г., петък, край островите Сили в Ламанша потъва американската седеммачтова шхуна (единствена по рода си) – Томас Лоусън, наречена на името на собственика си – американският бизнесмен и писател Thomas W. Lawson, чието най-известно произведение е „Петък – тринадесети“.На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята.

   Любителите на нумерологията ясно съзират „черна прокоба“ – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

   На 13 януари 2012 г., петък, до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъскване с подводен риф потъва 115 хил. тонният италиански круизър Коста конкордия. Жертвите на катастрофата са 32.

   Статистици на нумерологията, свързана с 13, изтъкват, че имената в оригинал на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви. Сред тях са, преведени на български, Джак Изкормвача, Джон Уейн Гейси, Чарлс Менсън, Теодор (Тед) Бънди.Страхът от петък 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки). Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в него.

Тагове : петък , 13 ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha