Садовски сорт пшеница достигна рекорд от 1 062 килограма от декар

Садовски сорт пшеница достигна рекорд от 1 062 килограма от декар
Публикация   10:32     11 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     361

 

   Селекционери от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово постигнаха изключително висок добив от най-новия си сорт зимна пшеница „Гизда”. Много кратко след признаването му в група В (високодобивни пшеници ) сортът е намерил място в листата от оглеждани житни култури на айтоското дружество „Агродар България“, съобщиха от института към Селскостопанска академия (ССА).

   Това лято от декар площ са ожънати по 1 062 килограма. „Гизда” е създаден по пътя на експериментален мутагенезис чрез въздействие с химичния мутаген натриев азид, с който са третирани сухи семена от сорта „Победа“. Това е предпоставка и за високо качество на получената продукция .

   Ето и другите основни предимства на новата селекция:

* толерантен е към причинителя на кафява листна ръжда и брашнеста мана;

* подходящ за отглеждане на богати почви при балансирано торене, където се постигат реални добиви в производството  и над 800 кг/дка.

* по технологични показатели сорта се приближават до тези на сорта стандарт за група В, а в отделни случаи стойностите са по-високи; притежава много добра продуктивна братимост и формира плътен посев, което е гаранция за високи добиви;

* с оптимална за условията на България височина на стъблото и не поляга;. 

* притежава продуктивни класове, които са много добре озърнени;

* притежава висока екологическа пластичност .

   Сортът „Гизда” е пригоден за самостоятелно хлебопечене.

  Ще припомним, че през последните години немалка част от българските фермери увеличиха процента на българските сортове семена при отглеждането на есенните култури.

Тагове : пшеница , рекорд ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha